Дан победе над фашизмом: Левица се ограђује од наслеђа ауторитарних и тоталитарних режима

  • Post category:Вести
You are currently viewing Дан победе над фашизмом: Левица се ограђује од наслеђа ауторитарних и тоталитарних режима

На данашњи дан који се широм света обележава као Дан победе над фашизмом, Левица жели да изрази дивљење и захвалност свима који су положили сопствени живот и своју младост у борби против највећег зла 20. века, као и да се огради од ауторитарних и тоталитарних тенденција самопрозваних левичарских режима за унутрашње потребе, пре и поготово након завршетка Другог светског рата.

Изражавамо дубоко жаљење што су политички лидери искористили велике победе обичних људи против фашизма и нацизма да наметну ауторитаризам и тоталитаризам у којем није било места за другачије мишљење и посебно деловање. Права мањина и жена често нису била поштована и створен је привид утицаја ширих народних маса на политичке процесе. Последица таквог приступа је дошла у виду пада Берлинског зида 1989. године и напослетку целог тог система.

Левица са друге стране програмски негује позитивне тековине социјализма и наставља да се бори за доступност здравства, бесплатно образовање, приуштиво становање, не-тржишни приступ култури и идеале социјално праведног друштва.

Све то вреди искључиво уколико паралелно будемо тежили и изградњи система заснованог на демократији, култури дијалога, владавини права, антикорупцији и плурализму. Битан део наших залагања је и борба за еколошку правду. Мањинска и женска права не смеју бити слово на папиру а дипломатија треба да буде утемељена на миру, сарадњи и солидарности.

Признати грешке из прошлости, учити на њима и исправљати их је важан корак према стварању праведнијег друштва за све.