Дијалог, међусобно разумевање и мир немају алтернативу

You are currently viewing Дијалог, међусобно разумевање и мир немају алтернативу

Последња дешавања на Косову још једном су нам показала да дијалог, међусобно разумевање и мир немају алтернативу.

Левица осуђује напад на припаднике косовске полиције и убиство косовског полицајца, што је касније резултирало убиством најмање три особе, као и рањавањем и лишавањем слободе већег броја лица српске националности. Породицама преминулих изјављујемо најдубље саучешће.

Овај инцидент може погоршати нашу позицију по питању Косова, и то баш у тренуцима када је део међународне заједнице за неуспех дијалога углавном кривио Аљбина Куртија.

Такође постоје снажне индиције које говоре да је у организацију напада на косовску полицију умешан један од лидера тзв. “Српске листе”, Милан Радојичић. Левица позива председника државе Александра Вучића да у оквиру институција система покрене истрагу и да се на један непристрасан и потпун начин истраже околности које су довеле до инцидента, као и да се у складу са законима Републике Србије процесуирају и казне одговорни.

Поред тога, истичемо да косовски Срби немају поверења у Куртијеву полицију и зато је потребно да КФОР стави север Косова под своју заштиту све док се не постигне одрживо решење, односно све док се не постигне коначан споразум у процесу нормализације односа и помирења између две стране. Повратак за преговарачки сто је важан и видимо га као императив након дешавања у Бањској, али исто тако изражавамо озбиљну сумњу у даљи напредак дијалога са Вучићем и Куртијем као највишим представницима Републике Србије и косовских Албанаца.

Левица верује и у неопходност коначне промене косовске стратегије, успостављање транспарентности и у што краћем року побољшање животних услова Срба на целој територији Косова.