Друштвени актери да покажу одговорност након трагедије у ОШ “Владислав Рибникар”

  • Post category:Вести
You are currently viewing Друштвени актери да покажу одговорност након трагедије у ОШ “Владислав Рибникар”

Изражавамо најдубље саучешће породицама, пријатељима и познаницима убијених у ОШ „Владислав Рибникар“ на Врачару, док повређенима желимо брз и успешан опоравак.

На Међународни дан слободе медија, који се обележава сваког 3. маја, све нас је затекла вест о великој друштвеној трагедији. Том приликом одређени број медија понео се крајње непрофесионално и у супротности са етичким стандардима прописаним у Кодексу новинара Србије. Медији су важни за свако друштво, међутим, слобода подразумева и висок степен одговорности према јавности и јавном интересу.

Пажљивом анализом 16 различитих медија пронашли смо чак и до 18 кршења одредби Кодекса новинара Србије на појединим медијима, односно по четири одредбе из секција поштовање приватности и одговорност новинара, по три одредбе из секција истинитост извештавања и однос према изворима информисања, две одредбе из секције новинарска пажња и једну одредбу из секције коришћење часних средстава. Све спорно пријавили смо Савету за штампу и укупан број спорних наслова, текстова, аудио и видео записа износи 230.

Портал Српског телеграфа је рекордер са чак 37 таквих садржаја. Следе Пинк са 32, Србија данас 27, Ало 26, Информер, Курир и Еспресо по 17, Блиц 14, Вечерње новости 11, Нова 9, Телеграф 7, Директно 5, Хепи и Објектив по 4, Б92 2 и РТС 1. Производња пријављеног садржаја за последицу може имати копирање трагичног догађаја и самим тим се са правом може рећи да би одговорност у том случају била на медијима, њиховим уредницима и новинарима.

Левица тражи моралну одговорност главних и одговорних уредника поменутих медија због пласирања садржаја у супротности са Кодексом новинара Србије, као и јавно извињење тих медија због озбиљног кршења кодекса производњом медијског садржаја у супротности сваком етичком и професионалном стандарду. Поред тога, инсистирамо на одговорности доносиоца одлука, кроз израду системских мера на пољу сузбијања и неутрализације последица вршњачког насиља, потпуно ограничење емитовања ријалити програма и оставку министра просвете Бранка Ружића који је се и својим јучерашњим иступима показао недостојним функције коју тренутно обавља. Још једна кључна ствар за наредни период јесте хитан приступ свеобухватној реформи заштите менталног здравља, поготово када говоримо о менталном здрављу тинејџерске и омладинске популације.

Сада је најважније да сви друштвени актери покажу одговорност и намеру да се спречи понављање сличних догађаја. Безбедност наставног кадра, ученика и јавности треба да буде на првом месту.