Еколошка катастрофа у Пироту је одговорност Српске напредне странке

You are currently viewing Еколошка катастрофа у Пироту је одговорност Српске напредне странке

Ни два дана након исклизнућа воза на магистралној прузи Ниш – Димитровград нико из власти не преузима одговорност за изливање 20 вагон-цистерни амонијака и угрожавање живота и здравља грађана Пирота и околних места.

За сада је познато да је једна особа преминула и да је више од 50 људи завршило у болници. Вечерас је и потврђено повећано присуство амонијака у Нишави због чега је стављена забрана на употребу воде за пиће из бунара. У Пироту је и даље на снази ванредна ситуација, док у исто време Градоначелник овог града Владан Васић изговара потпуно невероватну реченицу да амонијак нема мирис.

Поред тога, министарка заштите животне средине Ирена Вујовић на питања новинара одговара бахато и примитивно, износећи политичке етикете у циљу одбране своје друштвене позиције. Такво понашање је недопустиво и непримерено датој ситуацији.

Левица захтева одговорност владајуће структуре за ову еколошку катастрофу.

Од доласка на власт Српске напредне странке (СНС) имали смо најмање три исклизнућа воза на истој овој прузи која се налази у изузетно лошем стању и већ одавно није место којим иде редован железнички саобраћај. Пошто је амонијак доспео у Нишаву наглашавамо да концентрација од само 0.3mg/l у подземним водама уништава цео живи свет под водом а сви који се снабдевају водом из овог извора се налазе у непосредној опасности.

Министарка Вујовић треба да се извини за свој наступ пред медијима и понуди оставку, јер су њени одговори у тренуцима када се многи људи боре за живот услед последица тровања амонијаком озбиљан скандал. Одговорност требају да понесу и сви остали који су својим нечињењем, непосредно или макар посредно, утицали на стварање незапамћеног еколошког жаришта које у опасност доводи више од 60.000 људи.

Позивамо и тужилаштво да обави до краја истрагу на непристрасан и према јавном интересу одговоран начин, као и да благовремено информише јавност о свим значајним сазнањима и наредним корацима у поступку утврђивања одговорности и свих других околности од значаја за овај случај.