Хрватска наставља са политиком дискриминације Срба

You are currently viewing Хрватска наставља са политиком дискриминације Срба

Левица изражава забринутост за погоршање положаја Срба у Хрватској након одлуке локалне власти у Вуковару да укине употребу ћирилице на јавним местима, што је несумњиво наставак политике Фрање Туђмана и НДХ која ће онемогућити и дискриминисати 29,73% Срба из Вуковара у остваривању својих колективних права.

Не постоји никаква сумња да модерна Хрватска оваквим политичким потезима није далеко одмакла од својих претходница и да у тренуцима када се суочавају са истим проблемима као и ми овде, својим грађанима једино могу да понуде мржњу према Србима како се ти сиромашни и такође обесправљени људи не би бавили својим тешким положајем и неуспесима сопствене владе.

Ми из Левице апелујемо на све добронамерне чиниоце са хрватске политичке сцене да покрену јавну дебату о положају Срба у Хрватској и подсећамо да велики број наших сународника и даље нема право да се врати на своја огњишта, те да Хрватска као држава сваке године званично прославља ратне злочине и етничко чишћење цивила српске националности.

Од председника Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића свакако не очекујемо да ће се заузети за наше људе у Хрватској као што то никада ни није радио од свог доласка на власт.