Израелско-палестински конфликт: Ни ционизам, ни антисемитизам

You are currently viewing Израелско-палестински конфликт: Ни ционизам, ни антисемитизам

Нови талас сукоба између Израела и Палестине као и могућност његовог даљег ширења на друге блискоисточне државе последица је вишедеценијског третмана који Палестинци имају на подручју Појаса Газе, међутим, терористички напади Хамаса заслужују најоштрију осуду.

Левица сматра да ће акције Хамаса првенствено наштетити самим Палестинцима и да неће допринети побољшању њиховог иовако тешког положаја. Ми стога подржавамо решење засновано на дијалогу, компромису и у интересу два народа и одбијамо сврставање на страну идеологије ционизма или антисемитских идеја. Када људи губе животе нико не побеђује.


Коначно решење за израелско-палестински конфликт треба да буде у интересу обе стране и мирне коегзистенције народа. Не подржавамо негирање права на државност Израелу, изједначавање ционистичког покрета са јеврејима и подстицање негативних осећања наспрам јеврејске популације у Израелу или на глобалном нивоу.

Програм Левице


Антисемитизам је идеја прошлости поражена у Другом светском рату и не треба је оживљавати негирањем права Израелу на државу или изједначавањем ционистичког покрета са јеврејима и подстицањем негативних осећања према њиховом постојању.

Истовремено, подсећамо да Израел одбија примену кључних резолуција Уједињених нација којима се тражи омогућавање повратка палестинских избеглица, престанак изградње нелегитимних насиља на територији Палестине и повлачење са територија Западне Обале и Голанске висоравни.

Левица такође упућује позив Влади Републике Србије да пажљиво испрати и, по потреби, реагује на даљи развој догађаја, узимајући у обзир вероватноћу стварања нових тржишних потреса који би се негативно одразили на већ сада поприлично угрожен животни стандард грађана и раст степена беде и социјалних неједнакости.

Надамо се што скоријој деескалацији сукоба, разумнијем приступу обе стране и колико је то могуће постепеној нормализацији живота у погођеним израелским градовима и Појасу Газе.