Једнострани потези Куртија су опасност за мир у региону

You are currently viewing Једнострани потези Куртија су опасност за мир у региону

Левица најоштрије осуђује једностране потезе Аљбина Куртија и приштинских власти и позива на смиривање тензија и дијалог, јер нам је сукоб између Русије и Украјине показао како мир не сме имати алтернативу. Приступ Куртија је главна препрека за мултиетнички склад на Косову и Метохији и са жаљењем констатујемо да је његова политика према Србима највећа опасност за мир у региону.

Најновија дешавања на Косову и Метохији такође означавају и коначан пораз косовске политике председника Александра Вучића. Подсећамо јавност да је управо актуелна власт потписала Бриселски и Вашингтонски споразум, предала телекомуникациони систем и енергетски сектор у руке косовских Албанаца и спровела још низ штетних поступака за опстанак Срба на Косову и Метохији. У последњих 10 година Српска напредна странка (СНС) и њихови коалициони партнери учинили су све што је у њиховој моћи да приближе Косово независности и зато Србија данас нема превише опција на располагању.

Ми се залажемо за стваран дијалог између две стране, помирење, економску сарадњу, добар живот и за Србе и за Албанце и решавање свих отворених питања. Противимо се једностраним потезима, како од стране представника косовских Албанаца тако и од стране СНС. Коначним споразумом мора се предвидети реинтеграција Севера Косова у политичко-правни систем Републике Србије и истичемо да ништа мање од тога не сме бити прихватљива опција.