Како се распада здравствени систем на примеру Дома здравља Вождовац

You are currently viewing Како се распада здравствени систем на примеру Дома здравља Вождовац

У последњих неколико месеци најмање 14 лекара је напустило Дом здравља Вождовац, и то само из централног објекта у Криволачкој.

Главни разлог су специјализације. Одговор ресорне министарке, Данице Грујичић, када је видела шта је учињено јесте расписивање конкурса – за специјализације. Узалуд јер је штета већ направљена, а конкурс је и даље активан, иако је предвиђено да траје осам дана од дана објављивања на огласној табли (дакле до 25. јануара).

Такође је трајно затворен Дом здравља у Кумодражу I да би се макар минимално надокнадио постојећи мањак лекара. Јавни здравствени систем напушта и друго медицинско особље, Центар за превентивне здравствене услуге је спао на једну докторку, а у неодложној помоћи апсолутно нико не ради.

Многе стоматолошке гране имају највише по једног лекара, што у потпуности оставља људе без услуга када је лекар принуђен да оде на одсуство или замену. Ултразвучна амбуланта у Рипњу ради четири дана недељно, са лекарима који долазе на замену.

Ко ће нас лечити и бринути о нама када још радника оде у приватни сектор или Европску Унију? Ово је пример стања у здравству на само једној (градској) општини, која на територији Београда спада међу развијеније. Замислити онда стање у рубним општинама и поготово остатку Србије.

Систем мора да се мења.