Колико вреди живот рудара?

You are currently viewing Колико вреди живот рудара?

Новац без здравља нема цену, али је управо то избор који су радници у рудницима принуђени да праве из дана у дан – новац или здравље.

Рудари учестало губе животе, или као данас радници кинеског Зиђина заврше са повредама пршљенова и отвореним преломима. Уколико је “срећа” баш на њиховој страни остају им дугорочне здравствене последице због рада у руднику, наравно, са значајно скраћеним животним веком.

Рудници нису ни социјално ни еколошки одрживи. Социјално јер се косе са радним и људским правима, односно психофизичким благостањем појединца када говоримо о здрављу. Зато нам нови нису неопходни, док старе треба постепено затварати како се отварају нова и одржива радна места. Оставити неки минимум под контролом државе док се не стекну услови за потпуни прелазак на одрживе изворе енергије. Не због Европске Уније, због живота радника и опште популације. Европска Унија свакако није искрена у својим залагањима за еколошку транзицију тј. они виде зелену будућност углавном за најразвијеније европске државе.

Пољопривреда, еко и сеоски туризам, комунални теренски послови, рециклажна индустрија, ИТ сектор, враћање значаја домаћој фармацији, подршка креативним индустријама, покретање масовних јавних радова на обнови и изградњи нових болница, школа, путева итд. Толико опција има, а ми зарад приватног профита и профита корумпиране елите на власти говоримо да рад у рудницима нема алтернативу, да нечији живот и није баш толико вредан, да бар у страним компанијама попут Зиђина имају добре плате.

Левица верује да је време за промену начина на који размишљамо, радимо и доприносимо својој земљи. Надамо се успешном опоравку повређених радника, колико је то могуће наравно, као и заустављању црне серије трагедија и страдања у рудницима.