Косовски Срби су најугроженија етничка заједница у Европи

You are currently viewing Косовски Срби су најугроженија етничка заједница у Европи

Напад на српску децу на Косову, узраста од 15 и 17 година, још једном потврђује тезу да су косовски Срби најугроженија етничка заједница у Европи.

Овај, најновији напад, долази у јеку етнички мотивисаног насиља полиције Аљбина Куртија, покушаја заузимања институција на северу Косова супротно препорукама међународне заједнице и хапшењу већег броја Срба.

Не смемо заборавити ни како је овом таласу насиља претходила сулуда идеја Александра Вучића да наши људи требају изаћи из косовских институција и бојкотовати локалне изборе, чиме се са правом може рећи да је Вучић омогућио Куртију преузимање севера Косова.

Левица инсистира на паметном дипломатском приступу који ће довести до деескалације ситуације на терену, односно искоришћавање хапшења косовских специјалаца за интересе српске заједнице на Косову.

За пуштање косовских специјалаца на слободу треба поставити два услова, уз доследно инсистирање на њиховом испуњењу: ослобађање ухапшених Срба (I) и повлачење полиције са севера Косова (II). Поред тога, важно је да највеће државе заузму одлучнији став према Куртију и тиме сведу могућност новог таласа насиља на минимум.

У прошлости смо више пута истицали природу Куртијевог режима, кроз позивање међународне заједнице да реагује на шовинизам који Курти производи и упозорење да су његови једнострани потези највећа опасност за мир у региону.

Наш вредности став је да дијалог, сарадња и мир немају алтернативу.