Левица се противи именовању партијских личности у савете високошколских установа

  • Post category:Вести
You are currently viewing Левица се противи именовању партијских личности у савете високошколских установа

Именовањем више спорних личности без икаквог професионалног и моралног интегритета у савете високошколских установа Влада Републике Србије показује јасну намеру да настави са урушавањем високог образовања и његовим подређивањем партијским интересима.

Тако је, између осталог, у Савет Филолошког факултета Универзитета у Београду именован Драгослав Бокан. Ништа мање споран није ни избор Уроша Шуваковића у Савет Факултета политичких наука, Бранислава Ивковића у Савет Архитектонског факултета и Новака Недића у Савет Правног факултета.

Недић се као Генерални секретар Владе Републике Србије више пута доводио у везу са организованим криминалом, Ивковић и Шуваковић су кадрови 90-их, док је Бокан познат по промоцији мржње и свеопштег насиља у јавном простору.

Став Левице је и више него јасан: лица спорних биографија, поготово ако се ради о појединцима који вуку корене из 90-их, могу допринети једино још већем степену деградације нашег образовног система. Високошколске установе морају бити ослобођене сваког, па чак и најмањег, кадрирања по партијској линији. Места у саветима заслужују угледне личности из релевантних професија, одабране на основу стручности и позитивног доприноса друштву.

Левица пружа снажну подршку покренутој петицији против именовања Драгослава Бокана у Савет Филолошког факултета, као и друге иступе студената, професора и осталих друштвено одговорних актера који су се успротивили именовању партијских и генерално спорних личности у савете високошколских установа Универзитета у Београду.