Левица се залаже за транспарентно и одговорно управљање са пандемијом

You are currently viewing Левица се залаже за транспарентно и одговорно управљање са пандемијом

Увођење тзв. “ковид пропусница” и план за јачање њихове улоге у наредном периоду представља идеју да се почини злочин против здравог разума.

Српска напредна странка на сваких неколико дана организује најмање једно окупљање које окупи од више стотина до више хиљада људи, организовано доведених преко странке на те скупове, а на којима се по неписаном правилу не поштује физичка дистанца и не носе маске. Такође, истичемо Председника Српске напредне странке Александра Вучића који се понаша недопустиво и на својим јавним иступима углавном не носи заштитну маску.

Са којим се онда правом уводе ковид пропуснице када се доносиоци одлука и сами понашају неодговорно? Али и поред тога Левица сматра да су ковид пропуснице опасно оружје у Вучићевим рукама које ће осигурати још већи надзор над грађанима.

Кризни штаб нас кошта најмање 400.000 динара месечно да би радио у корист владајуће странке, док Златибор Лончар мора поднети оставку на место ресорног министра (или бити разрешен по хитном поступку). Управљање пандемијом треба препустити добронамерним и стручним људима – и то подразумева и стручњаке из области менталног здравља. Званични подаци говоре да је од почетка пандемије стопа угрожености менталног здравља значајно повећана.

Левица конкретно захтева:

нови приступ на којем мора бити заснован даљи процес имунизације
бригу за обичног човека кроз конкретне противпандемијске мере
транспарентно и одговорно управљање са здравственом кризом
покретање четвртог пакета помоћи привреди и грађанима + да терет кризе поднесе олигархија преко увођења кризног пореског система
одустајање од увођења непотребних ковид пропусница које ће угрозити елементарна људска права и политичке слободе, односно не заборављамо да је док је нација била под кључем, страначким активистима из Српске напредне странке било све дозвољено

За детаљније информације прочитајте наш предлог антикризних мера.

Левица је и овај пут писала доносиоцима одлука у нади да ће разумети своје грешке и потом направити значајан заокрет у свом односу према пандемији.