Мајско поскупљење енергената допринеће погоршању социјалног стандарда грађана

You are currently viewing Мајско поскупљење енергената допринеће погоршању социјалног стандарда грађана

Најављеним мајским поскупљењем струје за 8 и гаса за 10 одсто Влада Републике Србије на челу са премијерком Аном Брнабић гура грађане у погоршање социјалног стандарда.

Левица као политичка опција која се залаже за прелазак на одрживе изворе енергије, постепено искорењавање енергетског сиромаштва, енергетски суверенитет и приоритизацију домаће привреде жели да упозори јавност како актуелна енергетска политика није ни у интересу грађана ни у интересу привреде, као и да ће уколико се на одговарајући начин не супроставимо трансформацији и приватизацији Електропривреде Србије (ЕПС) ситуација постати још гора.

Узимајући у обзир да ће поскупљењем које ступа на снагу 1. маја међугодишњи раст струје износити огромних 24,8, односно чак 26,9 одсто када говоримо о поскупљењу гаса, захтевамо од Владе Републике Србије и премијерке Ане Брнабић да одбију овај и сличне предлоге Међународног монетарног фонда (ММФ) и Светске банке (СБ) и да обуздају раст цена енергената како би заштитили интересе грађана и привреде.