Међународни дан знаковног језика: Престати са злоупотребама глувих и наглувих

  • Post category:Вести
You are currently viewing Међународни дан знаковног језика: Престати са злоупотребама глувих и наглувих

На данашњи дан, 23. септембра и у оквиру Међународне недеље глувих, сваке године обележава се Међународни дан знаковног језика. Према незваничним подацима из 2019. у Србији живи око 70.000 грађана за које се може рећи да им је матерњи српски знаковни језик.

Левица жели да упозори јавност како се заједница глувих и наглувих злоупотребљава за постизање личних циљева, где се виђенији појединци испред целе заједнице сврставају на страну актуелне власти. Из тога следи јасна подршка самопохвалама представника власти од стране тих виђенијих појединаца на тему урађеног за глуве и наглуве.

Истина је, ипак, сурова. Влада Републике Србије није уважила ни један једини предлог из Програмске иницијативе Левице за право на језичку једнакост, која је достављена 1. децембра прошле године. И то је само наставак политике Александра Вучића, Српске напредне странке и њихових коалиционих партнера, који на бруталан начин злоупотребљавају лица са најразличитијим друштвеним и социјалним потребама, гарантујући ситне привилегије својим миљеницима.

Ми смо као покрет који се налази на позицијама изворне социјалдемократије увек били на страни рањивих, обесправљених и маргинализованих група, те на Међународни дан знаковног језика захтевамо следеће:

  1. Хитан престанак сваке злоупотребе заједнице глувих и наглувих, као и осталих група које се налазе у стању различитих друштвених и социјалних потреба.
  2. Формирање Регистра особа са инвалидитетом где би се јасним разврставањем по категоријама коначно утврдили подаци и потребе овог дела популације, укључујући и податке о укупном броју глувих и наглувих лица.
  3. Изједначавање знаковних са говорним језицима у складу са Конвенцијом Уједињених нација о правима особа са инвалидитетом.
  4. Потпуну рефундацију трошкова за куповину слушних апарата код лица са потпуним оштећењем слуха. Такође се може размислити о увођењу прогресивне рефундације, условљено степеном слушног оштећења.
  5. Једнак приступ институцијама за све! Постоје софтвери који то омогућавају, али је и више него пожељно додатно спровођење обуке запослених у државном сектору.
  6. Рад на повећању броја тумача знаковног језика, на начин предложен у Програмској иницијативи Левице за право на језичку једнакост.