Миловановић: Отворено писмо Врховном рабину Србије Исаку Асиелу

  • Post category:Вести
You are currently viewing Миловановић: Отворено писмо Врховном рабину Србије Исаку Асиелу

Поштовани господине Рабине,

Са великом дозом неверице читао сам Ваш последњи иступ у медијима где, између осталог, наводите да су жртве у Гази “случајне”, да се “претерује са њиховим бројем”, те да је критика Израела “као када би поредили лек са отровом”.

Као прво, не постоје случајне или мање вредне жртве. Свако страдање недужних је болно и одговорност мора бити јасно адресирана. Као неко ко инсистира на хришћанско-хуманим вредностима једнако жалим израелске, палестинске, српске, албанске, бошњачке, хрватске, сиријске, украјинске и друге цивилне жртве. Срамота је уопште помињати “мање” и “више” вредне цивиле. Тако нешто код нормалних људи не постоји.

Као друго, не верује се изворима под контролом Хамаса већ сопственим очима, међународним изворима и колико-толико објективним медијима. И као треће, “лек” за страдање недужних цивила у терористичком пиру Хамаса није приступ “десет за једног”, етничко чишћење и томе слично. То је свакако отров.

У комплексним временима испред нас се увек нађу тешки изазови. Пре свега се то односи на наше људске квалитете и преиспитивање, спремност да будемо самокритични, па чак и када се то коси са нашим идентитетом, а који само преузимамо по рођењу. Уверења попут ваших нису различита од оних иза којих стоје терористи из Хамаса, онемогућавајући помирење, суживот и мирну коегзистенцију јеврејског и арапског народа.

Срдачно,

Слободан Миловановић