Миловановић: Речи патријарха заслужују најоштрију осуду

You are currently viewing Миловановић: Речи патријарха заслужују најоштрију осуду

Одувек сам сматрао да политички рејтинг не сме бити важнији од вредности и зато осећам дужност да реагујем на речи Његове Светости Патријарха српског г. Порфирија.

Жене не дугују ништа ни Цркви ни држави, док ми са друге стране као друштво итекако дугујемо женама. То се пре свега односи на безбедне и сигурне животе, јер је од почетка године чак 18 жена изгубило живот у партнерском и породичном насиљу. Девојчице и жене на дневном нивоу трпе вербално, социјално, психолошко, физичко, економско и сексуално насиље на шта институције система не нуде никакав одговор. Такође је важно истаћи да свако друштво зависи од женског рада.

Из тих разлога речи патријарха у којима жене назива бедницама и јадницама заслужују најоштрију и најширу друштвену осуду, уз неопходност разумевања Српске православне цркве (СПЦ) о сопственом значају, поступцима и одјецима иступа у јавности на цело друштво.

Левица никада неће пристати на компромис око положаја и права жена и ту свако од нас треба да подвуче јасну црвену линију.

Извор слике: Танјуг/Саво Радовановић