Миловановић: У Србији се више неће стезати каиш!

  • Post category:Вести
You are currently viewing Миловановић: У Србији се више неће стезати каиш!

Као председник опозиционог покрета Левица желим да изразим оштар протест на изјаву шефа Мисије ММФ-а за Србију Донала Мекгетигена, који је говорећи у оквиру Копаоник бизнис форума истакао да ће цене енергената у Србији морати да расту. Поред тога, господин Мекгетиген је навео и да би Електропривреда Србије требало да се трансформише у акционарско друштво.

Ништа мање непристојна изјава на истом догађају није дошла ни од Стефани Ебл, шефице ММФ-а за „Западни Балкан“, која је у свом излагању позвала Србију и друге државе из окружења да наставе са политиком „стезања каиша“.

ММФ и Светска банка представљају главни узрок социјалних и еколошких неједнакости на глобалном нивоу. Њихов економски приступ и међународна улога су канцер за свако друштво у развоју. Ми немамо више простора за стезање каиша, јер ако бисмо га само још мало стегнули то би неминовно довело до његовог пуцања. Енергетско сиромаштво је толико распрострањено да ће и минимални раст струје довести до значајног погоршања социјалног стандарда у општој популацији. Електропривреда Србије је ресурс од друштвеног значаја и никаква трансформација у акционарско друштво и приватизација не смеју бити реализовани.

Суверенитет једне државе осликава се кроз могућност да самостално задовољи прехрамбене и енергетске потребе. Одговорна социјална политика подразумева смањење и неутрализацију стопе апсолутног сиромаштва. Пуцање каиша неће нужно бити окидач будућег социјалног незадовољства. Верујем да представници ММФ-а више него добро памте претходне и актуелне протесте широм света против неолиберализма и мера штедње. Ми не заборављамо ни да је противуставно смањење пензија 2014. године у Србији дошло управо на „препоруку“ ММФ-а.

Зато ћу бити поприлично јасан.

Уколико Влада Републике Србије уважи ове коментаре, „савете“ и „препоруке“ ММФ-а, излазак на улицу и протести биће потпуно легитимна и оправдана ствар. Доста нам је више неједнакости, борбе за голи опстанак и стезања каиша. Наш покрет у сарадњи са другим политичким организацијама, синдикатима и обичним народом има потенцијал да изведе већи број људи на улице.

Не расту цена енергената!

Не трансформацији и приватизацији ЕПС-а!

Не мерама штедње!

У Београду,

7. марта 2023. године

Слободан Миловановић