Министар Ружић је статиста у лоше режираној представи

  • Post category:Вести
You are currently viewing Министар Ружић је статиста у лоше режираној представи

Према истраживањима Немачке организације за међународну сарадњу (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit), основну школу у Србији упише 95,7 одсто и не заврши је између 10 и 15 одсто од укупно уписане деце, док свега 9 одсто најсиромашнијих похађа предшколску наставу.

Тако изгледају образовни подаци на Међународни дан деце (1. јун).

Актуелни министар Бранко Ружић и његов претходник Младен Шарчевић нису довољно урадили на приближавању Србије циљевима Уједињених нација за одрживи развој “Агенда 2030”, у којој се између осталог тражи:

приступ квалитетном развоју у раном детињству, бризи и предшколском образовању
бесплатно, једнако и квалитетно основно и средње образовање за све
језичка и нумеричка писменост за све младе
елиминисање родне неједнакости у образовању и обезбеђивање једнаког приступа за рањиве групе, укључујући особе са инвалидитетом и децу у рањивим ситуацијама

Резултати истраживања осликавају вишедеценијски тржишно оријентисан приступ образовању.

Ми смо као нација прешли пут од великог Доситеја Обрадовића до бахатости и примитивизма који се манифестују кроз рад актуелног министра и претходних гарнитура.

Зато у први план истичемо важност повратка достојанства нашој просвети, да школовање не буде луксуз за родитеље и привилегија за децу, да из наших школа излазе добри, слободномислећи и одговорни људи.

Време је да Ружић који живи пуне две деценије на рачун свих нас понесе свој део одговорности заједно за својом странком.

Левица има јасан одговор на ову тему: промена образовног система и лустрација.

Извор слике: 021.rs