ДИПЛОМАТИЈА

Левица се залаже за:

» јачање међународне улоге Србије у Уједињеним нацијама

» рационализацију дипломатских трошкова

» бригу за цивилна и политичка права Срба у региону

Време је за дипломатију у служби најбољих друштвених и националних интереса, међународне солидарности и глобалног мира. У центру наше спољне политике налази се Балкан и намера да Србија направи битне кораке према регионалном лидерству које ће бити утемељено на позитивним основама. Координација на међународном нивоу је пресудна у борби за праведнији свет. Подједнако нам је важно чување традиционално пријатељских односа са Русијом и Кином, отварање нових историјских поглавља у односима са Европском Унијом и САД и успостављање нових односа уважавајући принцип поштене тржишне размене. Међународно поштована и суверена Република Србија је наша идеја. Левица у погледу евроинтеграција заузима позицију умереног евроскептицизма. Не сматрамо да је Србији у овом тренутку место у Европској Унији јер је и она сама преоптерећена са многобројним унутрашњим проблемима. Наш економски и спољнополитички приоритет не сме бити присуство на периферији европског тржишног система, а само чланство је условљено нашим признавањем косовске независности. Ми верујемо у дијалог, не признајемо једностране поступке и залажемо се за постизање мировног споразума којим би се коначно решио вишевековни конфликт између два народа. До тога се долази компромисом. Што се тиче наше позиције на тему чланства у Европској Унији, постоји могућност да је поново размотримо, али искључиво уколико нека будућа Европска Комисија буде спремна да спроведе озбиљне и историјске унутрашње реформе.

 

Подржавамо регионалну економску иницијативу Отворени Балкан. Постојање тржишне сарадње између наших држава је од изузетне важности када узмемо у обзир дешавања из не тако давне прошлости и специфичан геополитички положај Албаније, Македоније и Србије. Евентуално проширење савеза на Босну и Херцеговину и Црну Гору је пожељно. Левица не гледа благонаклоно на покушаје да се изврши ревизија Дејтонског споразума на штету Републике Српске. Наставак његове примене, суживот конститутивних и осталих народа и поштовање територијалног интегритета Босне и Херцеговине посматрамо као стратешки циљ за коначно помирење и одржавање регионалног мира и стабилности у суседној држави. Подсећамо да је Србија наследница СРЈ и самим тим гарант поштовања и примене Дејтонског споразума, односно без изричите сагласности Србије не сме се реализовати ниједна промена Дејтонског споразума. Такође, имамо дужност да нагласимо противљење пракси величања ратних злочина и злочинаца. Негирање прошлости није добро и зато истичемо како је се у Сребреници догодио масакр са геноцидним намерама, док су широм Босне и Херцеговине почињени стравични злочини са све три стране. Односе са Хрватском морамо подићи на већи ниво и то подразумева отварање дијалога уз међународно посредство, ради коначног стварања услова за повратак протераних и избеглих лица из Хрватске током грађанских сукоба 90-их. Поздрављамо договор између Српске православне цркве и Македонске православне цркве – Охридске архиепископије и охрабрујемо верске заједнице да наставе са дијалогом, у циљу давања гаранције остваривања верских права наших људи у Македонији. Дијалог је потребан и са представницима нове власти у Словенији, у којој српски народ као најбројнија мањинска заједница нема признати мањински статус, што онемогућава постизање многих колективних права загарантованих европским конвенцијама. У Албанији живи велики број наших сународника суочених са вишедеценијским проблемима па је међудржавна сарадња не само важна већ и пожељна и сваки једнострани поступак може се сматрати контрапродуктивним. На решавању овог изузетно комплексног питања неопходно је инсистирати и пред релевантним међународним институцијама. Уз то је кључно и успоставити одговарајући непосредан ниво комуникације са нашим људима око тема као што су очување језика, заштита културног наслеђа и обнова институција. Напослетку изражавамо наду да ће у што скорије време бити потписан и Темељни уговор између Црне Горе и Српске православне цркве.

 

У области трговинско-привредних веза верујемо у потребу за билатералним и мултилатералним повезавињем са тржишним и регионалним глобалним савезима попут Асоцијације нација Југоисточне Aзије, Афричке Уније, БРИКС-а, Карипске заједнице и Шангајске организације за сарадњу. Подржавамо унапређење економске сарадње са Европском Унијом, Русијом, Кином и САД. Заговарамо и обнову чланства, односа и сарадње у оквиру Покрета несврстаних. Апсолутно сваку инвестицију у Србији треба условити поштовањем радних права и високог еколошког стандарда и такође инсистирати на истом приступу приликом приватног инвестирања у друге државе.

ПРЕДЛОЗИ ЛЕВИЦЕ

НАША ДИПЛОМАТСКА МИСИЈА

 • Тежити изградњи мреже заједничких дипломатско-конзуларних представништава са државама из окружења, тамо где је то наравно могуће, у циљу рационализације њиховог броја и значајног смањења трошкова које прави наша дипломатска мисија по свету.
 • Усвојити измене Закона о спољним пословима: Прилагодити висину зараде додавањем 20% на пратеће трошкове живота у држави службовања (особље ДКП тренутно остварује право на зараду од МСП, посебан додатак на основну зараду на име пратећих трошкова живота, накнаду трошкова становања, примање за чланове домаћинства…).
 • Преиспитати све постојеће дипломатске мисије Србије, вратити нестручне и недовољно квалификоване амбасадоре и конзуле и именовати нове на основу јавног и транспарентног конкурса.

ПИТАЊА ОД НАЦИОНАЛНОГ И РЕГИОНАЛНОГ ЗНАЧАЈА

 • Великоалбанска идеја је главна претња за стабилност у региону и она сама по себи захтева уједињен међудржавни и регионални одговор Србије, Црне Горе и Македоније.
 • Не сме се занемарити великобугарски национализам и претензије на територије Србије и Македоније, те је сарадња две државе и по овом питању такође од пресудног значаја за неутрализацију таквих претњи.
 • Осуђујемо званичну политику Грчке према македонском народу, као и наметање деградирајућег префикса „северна“ у име државе тзв. „Преспанским споразумом“.
 • Супроставићемо се сваком облику национализма, непоштовања суверенитета и територијалних тежњи Мађарске Виктора Орбана и његових следбеника у Србији.

ГЛОБАЛНА ЖАРИШТА

 • Међународне конфликте решавати посредством дипломатије у служби глобалног, регионалног и локалног мира.
 • Коначно решење за Израелско-палестински конфликт треба да буде у интересу обе стране и мирне коегзистенције народа; Не подржавамо негирање права на државност Израелу, изједначавање ционистичког покрета са Јеврејима и подстицање негативних осећања наспрам јеврејске популације у Израелу или на глобалном нивоу.
 • Курдско питање захтева посвећеност међународне заједнице на пољу проналажења одговарајућег компромиса у међународно признатим границама Турске, Ирака, Ирана и Сирије – Курди су са популацијом од око 35 милиона на том географском простору највећи народ без државе.
 • Залажемо се за оштрији међународни третман и одговор на терористичке активности и поступке везане за тероризам – Исламска држава, Ал Каида и друге сличне групе својим деловањем стављају у несигуран положај велики број људи.
 • Борба против климатских промена је наша реалност: Левица предлаже стварање заједничког фонда под окриљем УН-а, у који ће чланице зависно од БДП-а уплаћивати средства по унапред одређеној формули на годишњем нивоу (САД тренутно издвајају 3,7% за потребе НАТО пакта, Велика Британија 2,2%…); Прикупљена средства потом инвестирати у пројекте очувања екосистема, заштиту животне средине и прелазак на одрживе изворе енергије и њену доступност; У почетку најмање 40% средстава определити за планске инвестиције на афричком тлу и још 20% за исту намену у остале недовољно развијене и микро државе широм света; Истицати значај регионалне улоге највећих економија света и постојања макар и минималних неусловљених инвестиција; Све изграђено из овог фонда заштитити као међународно и јавно добро.
 • Позивамо Владу Републике Србије да се придружи Уговору о забрани нуклеарног оружја, кроз потписавање међународног споразума и његову ратификацију у Народној скупштини.

МЕЂУНАРОДНА СОЛИДАРНОСТ

 • Наше савезнике видимо у странкама, покретима и свим осталим организацијама које своје деловање заснивају на вредностима друштвене и еколошке правде.
 • Солидарност је једини разуман одговор на глобални раст економских неједнакости, недостатак питке воде, климатске промене, угроженост људских права, вечите конфликте, тржиште наркотика итд.
 • Заговарамо поништавање свих међународних уговора који су неразвијене државе и читаве народе довели у дужничко ропство – Левица подржава формирање независне комисије унутар УН-а са основним задатком да се испита легалност досадашњег деловања Међународног монетарног фонда и Светске банке.
 • Сваки облик билатералне и мултилатералне тржишне сарадње мора бити вредносно утемељен на равноправности свих страна.
 • Верујемо у универзално право на доступност социјалне заштите, крова над главом, основних санитарних услова, здравствене заштите, културе и образовања.