ИНФОРМАЦИОНЕ ТЕХНОЛОГИЈЕ

Левица се залаже за:

» широкопојасни, свима доступан и сигуран приступ интернету

Нове генерације имају привилегију да живе време развоја четврте индустријске револуције која поседује велики потенцијал у погледу сталног унапређења живота људи. Велике количине података налазе се на само један клик од нас и вештачка интелигенција, дигитализација и друштвене мреже представљају нашу реалност. Све то не значи да нисмо свесни и негативних страна убрзаног технолошког развоја. Левица се залаже за спровођење детаљне анализе утицаја иновација на друштво, полазећи од претпоставке да је пожељно да се савремене технологије користе на сигуран и најбољи могући начин. Наш програмски приоритет односи се на гарантован и сигуран приступ интернету. Коментари и јавно изражени ставови који позивају на насиље над рањивим групама, угрожавају достојанство или у себи садрже облике дискриминације на основу личне припадности и опредељења, не могу бити део наше свакодневнице и јавне комуникације. Подједнаку одговорност за такве појаве сносе мултинационалне компаније попут Мета платформе и Твитера, домаћи портали уколико на својим сајтовима и друштвеним мрежама дозвољавају комантаре спорног садржаја и лица за која се утврди да су објавила споран садржај. Превенција је важна у ширем контексту заштите менталног здравља и права на достојанство сваког појединца. Са друге стране, ширење приступачне покривености интернетом треба поставити за национални приоритет на дужи временски интервал и свакако за главни приоритет у даљем информационо-технолошком развоју, како би свакоме према његовим личним потребама омогућили повољан приступ брзој и стабилној интернет конекцији. Наглашавамо да у Србији и даље изнад 20% становништва нема ни повремени приступ интернету. Пажљиво пратимо и процес дигитализације који је битан за побољшање квалитета свакодневног живота људи и уштеду нашег времена и стрпљења. Сви органи државе морају бити опремљени најсавременијим информационим системима и поготово одговарајућим степеном информатичке способности за што квалитетнији ниво информисања и пружања услуга на свим организационим нивоима. Ту је и развој дигиталне економије којом се тежи мањој употреби папирног новца, претежном плаћању платним картицама и подржци развоју криптовалута. Ми подржавамо развој дигиталне економије и истичемо да она у контексту заштите приватности и других негативних страна технологије никада не сме постати једина опција за размену добара и услуга.

ПРЕДЛОЗИ ЛЕВИЦЕ

  • У наредним уставним променама увести одговарајући члан о праву на универзалан приступ интернету и заштити неутралност интернета.
  • Обезбедити дигиталан приступ информацијама од јавног значаја тамо где објективно и технолошки постоји таква могућност, водећи рачуна о стриктној заштити података о личности.
  • Санкционисати дигиталне платформе за ширење говора мржње и садржаја који подстичу друштвену и социјалну неједнакост.
  • Додатно убрзати процес дигитализације јавних услуга и учинити да оне буду поједностављене и лако доступне.
  • Смањити дигитални јаз покретањем афирмативне акције у области информационих технологија – Успоставити општинске и градске зоне у којима ће приступ интернету бити потпуно слободан и дати бесплатан приступ интернету и поклонити лаптоп или таблет рачунаре деци школског узраста из социјално угрожених група.
  • Иницирати покретање платформе за иновативан развој Србије која ће у истом тренутку умрежити старт-ап компаније, научнике, проналазаче, инвеститоре и високообразовне институције, ради ефикаснијег дељења ресурса, рада на заједничким пројектима и лакше комуникације.
  • Припремити јасне и професионално подржане прописе за управљање пројектима како би на време имплементирали најбоље међународне праксе из ИТ сектора.
  • Подстицати иновације у новооснованим предузећима која теже друштвеном напретку и еколошкој транзицији, чак и уколико нису непосредно профитабилна.
  • Радити на остваривању блиске сарадње са гејминг заједницом.
  • Увести интернет доходак за креаторе интерактивног садржаја (Јутјуб, ТикТок…) који своје слободно време користе за рад на припреми и продукцији корисног видео материјала за младе и поготово најмлађу популацију, по унапред и законски утврђеним критеријумима.