ИСТОРИЈСКО НАСЛЕЂЕ СРБИЈЕ

Левица се залаже за:

» неговање антифашистичких вредности

» помирење свих делова српске историје

Привржени смо антифашистичким вредностима и вредностима републичког државног уређења и поносни смо на исправност страна које је историјски заузимао српски народ. Противимо се дискриминацији, империјализму и колонијализму и подржавамо национално помирење. Левица заговара очување културе сећања на Косовски бој, балканске ратове, победе у Првом и Другом светском рату и херојско супростављање НАТО агресији, односно на народни бунт против Османског царства, Аустроугарске, нацистичке Немачке, фашистичке Италије и на цивилне и војне жртве које су настрадале за време бомбардовања 1999. године. Србија се никада више не сме стидети Цера, Колубаре, Солунског фронта, Брегалнице, партизанске борбе у којој су ослобођењени Београд и други градови, Кадињаче, Сутјеске, Неретве и Сремског фронта. Левица поштује позитивно наслеђе СФРЈ и критички гледа на негативне појаве једнопартијског комунизма. Неизмерно смо захвални за масовно описмењавање, широку доступност образовања и здравствене заштите, развој индустрије, јачање права жена и друштвеног ангажмана, док осуђујемо политички мотивисане прогоне и злочине након завршетка Другог светског рата, Голи оток, недостатак демократског капацитета, заташкавање почињених злочина из мржње над српским становништвом на Косову и Метохији, доношење Устава 1974. године, постепену маргинализацију српских кадрова на руководећим позицијама итд. У наставку предлажемо приступ за који верујемо да представља афирмативан однос према историјском наслеђу Србије.

ПРЕДЛОЗИ ЛЕВИЦЕ

  • Изградити Меморијални комплекс у част сећања на историјске победе и велике жртве нашег народа.
  • На одговарајући начин одавати почаст и бринути за своје славно и историјско антифашистичко наслеђе, и у тој бризи не изоставити било кога од оних који су положили животе и младост за слободу, ни генерално оне који се нису налази на страни окупатора.
  • Применити антифашистички принцип приликом додељивања назива улицама, трговима и установама од јавног значаја.
  • Неговати културу сећање на страдале Србе, Роме и Јевреје у Другом светском рату, преко отворених јавних разговора о Холокаусту и штетности идеологија екстремне деснице, али и кроз неформалне школске часове.
  • Забранити рад организацијама које своје деловање заснивају на апорофобији, мизогинији и/или сегрегацији.
  • Наставити са спровођењем реституције, кроз имовину у натури или одговарајућу накнаду, све док се тиме не нарушава јавни интерес.