РАТНИ ВЕТЕРАНИ

Левица се залаже за:

» однос испуњен бригом и захвалношћу

Недостатак бриге за ратне ветеране и цивилне жртве ратних сукоба је политика континуитета која траје више од две деценије. Наш став на ову тему је јасан и ми изражавамо дубоку захвалност ветеранима на њиховом доприносу одбрани Устава и граница за време сукоба на Косову и Метохији, као и одбрани од албанских сепаратиста на територији Бујановца, Медвеђе и Прешева од 1999. до 2001. године. Наши ветерани су играли и важну улогу у одбрани земље и цивилног становништва током НАТО агресије на СРЈ. Левица се залаже за постојање основне материјалне сигурности ратних ветерана, војних инвалида, цивилних инвалида рата и њихових породица, али и за економску бригу о породицама које су у грађанским сукобима у Босни и Херцеговини, Словенији и Хрватској остале без најмање једног униформисаног члана породице. Ми верујемо у обавезу Републике Србије да се стара о својим сународницима који су учествовали у одбрани свог народа 90-их и такође о цивилним инвалидима рата из тих сукоба. Могућности пружања системске подршке је потребно разрадити кроз укљученост свих релевантних фактора – удружења ратних ветерана, представника Срба из Босне и Херцеговине, Словеније и Хрватске и Министарства одбране. Поносни смо на славу униформе српског војника и верујемо у значај захвалности и важност бриге за сваког појединца.

ПРЕДЛОЗИ ЛЕВИЦЕ

  • Обезбедити доживотне стипендије за децу војних инвалида и ратних ветерана погинулих у ратовима током 90-их година.
  • Ревидирати систем давања стављањем акцента на борачки додатак који велики број учесника оружаних сукоба у ратовима од 1991. до 1999. године третира као социјалне случајеве.
  • Сарађивати са удружењима и појединцима у сфери заштите права и побољшања друштвеног положаја ратних ветерана, војних инвалида, цивилних инвалида рата и њихових породица.
  • Утемељити праксу давања почасних места за ветеране и чланове породица палих бораца на манифестацијама у организацији државе.