СРПСКА ДИЈАСПОРА

Левица се залаже за:

» јавну афирмацију заједничких интереса Србије као матичне државе свих Срба и њене дијаспоре

На домаћој политичкој сцени постоји необична тежња за отклоном од сопственог народа који живи и ради ван граница своје матичне државе. Према доступним подацима, у претходној деценији у Србију је просечно стизало и до 3,7 милијарди евра из дијаспоре на годишњем нивоу, а током 2020. године само захваљујући дознакама у земљу је ушло више од три милијарде евра. Ми верујемо у промену односа према дијаспори и у наставку ћемо указати на примере Израела и Кине. Израел сопствени развој темељи на сарадњи са Јеврејима широм света, док Кина свој економски препород дугује улагањима из кинеске дијаспоре. Расејање је стратешки важно за даљи развој наше земље и из тог разлога на матичну државу и дијаспору гледамо као на неотуђиву целину. У предлогу реформе политичког система изнели смо одлучно залагање за повратак Министарства дијаспоре, које је укинуто 2012. године након што је пуних осам година служило као партијски плен Српског покрета обнове. Овај пут је важно да такво министарство буде ослобођено свих партијских и личних интереса и потом да се заиста нађе у служби наших сународника из расејања.

ПРЕДЛОЗИ ЛЕВИЦЕ

  • Формирати посебан регистар како бисмо коначно утврдили барем приближан број наших људи у расејању.
  • Израдити протокол поједностављене процедуре за наше сународнике, поготово из региона, који изразе жељу да добију српско држављанство.
  • Донети Стратегију остваривања заједничких интереса матице и расејања и у оквиру ње испланирати јачање односа између матичне државе и дијаспоре, уз стављање акцента на јачање билатералних веза са државама у којима живи и ради значајан број Срба.
  • Водити интензивну бригу о очувању језика, писма и културе широм српске дијаспоре, кроз организацију разноврсних културно-образовних и културно-уметничких програма и улагање у развој одговарајућих капацитета.
  • Залагати се да наши сународници добију статус националне мањине у државама где Срби чине значајан део мањинског становништва.