Друштвени и политички преглед 2022. године

  • Post category:Вести
You are currently viewing Друштвени и политички преглед 2022. године

Од свог оснивања Левица је посвећена смени актуелне власти и борби за промену система која не сме бити искључива према било коме. Надамо се да ће нам 2023. година донети још више међусобне солидарности, као и значајнији помак у борби за достојанствен живот и правду. У наставку доносимо преглед најважнијих дешавања у 2022. години.


2022. година је започела наставком референдумске кампање за одбацивање најављених уставних промена, односно позивањем људи да изађу на референдум и гласају против промене Устава. Нажалост референдум одржан 16. јануара је прошао уз излазност од свега 30,65%.

Председник покрета Слободан Миловановић је у фебруару послао писмо подршке пољопривредницима који су протестовали широм земље против лошег материјалног положаја. Фебруар је такође био месец у којем је Левица кроз сарадњу са Уједињеним синдикатом здравства Србије (УСЗС) донела програмску Декларацију о унапређењу положаја и заштити достојанства радника у здравству.

Током марта месеца послали смо осмомартовску честитку и тиме недвосмислено потврдили наше опредељење и тежњу за стварањем праведнијег друштва за све девојчице и жене и критиковали смо постављање Јелене Милић за амбасадорку Србије у Хрватској.

У априлу смо критиковали састанак председника Странке слободе и правде (ССП) Драгана Ђиласа и председника Српске напредне странке (СНС) Александра Вучића, оцењујући да приватни договори не иду у корист Београђана.

Мај, јун, јул и август су обележили подршка кампањи “Колики је мој део?!”, учешће на разговору у организацији Жена у црном где је председник покрета Миловановић бранио позицију зашто Србија не треба да уведе санкције Русији или било којој другој држави, полицијско насиље над активистима у Новом Саду и наша осуда и представљање оквира могућег решења за косовско питање Миловановића за портал дневног листа “Данас”.

У првој недељи септембра Предлог решења статуса Косова је постао доступан јавности. Септембар је био активан месец за нас јер смо подржали одржавање Еуропрајда, борбу жена против Информера и објављене мегаекслузиве са вишеструким силоватељем-повратником и штрајк радника КПБ “Др Лаза Лазаревић” који и даље траје.

Месец октобар је био важан за политичку левицу у Бразилу и генерално за левицу на међународном нивоу јер је Лула успео да у другом кругу председничких избора оствари победу над представником деснице Жаиром Болсонером.

У новембру смо подржали сервирке, теткице, домаре и друго техничко особље из јавних служби у њиховим захтевима и такође смо били део великог еколошког протеста “Народ против тровача”.

На самом почетку децембра покренули смо иницијативу За право на језичку једнакост и упућен је позив свим странкама, покретима и другим политичким организацијама да учине своје сајтове приступачним за све. Такође смо критиковали намеру да се приватизују услуге Поште Србије и ЕПС-а, дата је подршка захтевима рудара Ресавице и послат је позив на личну и колективну одговорност по питању употребе петарди и других пиротехничких средстава за време празника. Нажалост сам крај године обележила је еколошка катастрофа у Пироту.

Придружи нам се и постани и ти део борбе за Србију!