Нема компромиса у борби против Рио Тинта

You are currently viewing Нема компромиса у борби против Рио Тинта

„Рио Тинто“ јесте најпознатији противник којем се тренутно супростављамо, али јавност треба да има у виду како елита окупљена око Александра Вучића планира отварање на десетине нових рудника.

Ова власт је толико огрезла у анти-патриотизму, корупцији и похлепи да постоји реална могућност и за отварање рудника на подручју Националног парка „Ђердап“, Парка природе „Радан“, Овчарско-кабларске клисуре и у другим пределима под посебном заштитом државе у својству заштићених подручја природе.

Ми, уколико нам је заиста стало до Србије и наредних генерација, не смемо ни помислити да мењамо нашу будућност за подршку Европске Уније након избора.

Управо је Европска Унија највише заинтересована за експлоатацију литијума у Србији и омогућавање рада озлоглашеној компанији „Рио Тинто“, притом занемарујући последице по наш живот и наше здравље.

Српска напредна странка је такође чланица Европске народне партије, односно водеће паневропске организације која руководи пословима Европске Уније посредством Европске комисије.

Мислити како ће неоглашавање и спуштање лопте на тему Рио Тинта преокренути ствари у корист опозиције је чист опортунизам и немогућност реалног сагледавања стварности и околности које живимо од 2012. године.

Левица је посвећена залагању за неке од основних европских вредности – демократију, владавину права, инклузију, независне медије и блиску сарадњу и солидарност између европских народа, међутим, никада нећемо пружити подршку намерама за претварање наше земље у полигон за остваривање интереса мултинационалних компанија и генерално крупног капитала.

Србија би од рудника у долини реке “Јадар” и осталих рудника планираних за отварање имала корист исто као и афричке земље, јер новац пре или касније престаје да долази, док ће нама остати трајно деградирана животна средина, загађена вода, уништена пољопривредна производња и места у којима нема живота због расељавања људи.

То је стање које се не може поправити новцем.

Профит не сме бити важнији од живота, а залагање за промене није искрено уколико из различитих интереса ћутимо на оживљавање намера Рио Тинта и подршку коју за то добијају из Европске Уније.