Ниједна више – стоп фемициду!

You are currently viewing Ниједна више – стоп фемициду!

Испред седишта Владе Републике Србије у Немањиној 11 са почетком у 13 часова, у организацији феминистичког колектива “Женска солидарност” и Удружења грађанки “Фем плац”, одржано је протесно окупљање под слоганом “Ниједна више – стоп фемициду”.

Лоше време није спречило бројне грађанке и грађане да се одазову позиву на протест и протесну шетњу до Народне скупштине, како би јасно истакли своје незадовољство нереаговањем институција на насиље које доводи до убистава деце и жена у кругу породице, од стране њима најближих особа попут супружника и очева.

Левица је подржала протест и такође подржава све захтеве који су на њему истакнути, како бисмо створили одговарајући простор за развој безбедног окружења и сигурне земље за свако дете и сваку девојчицу и жену.

То су уосталом и вредности за које се ми као покрет залажемо. Свако дете има право на одрастање у складу са својим потребама, ослобођено насиља или стрепње од насиља код куће, у школи или на другом јавном месту. Када говоримо о полно заснованом насиљу и злочинима из мржње, свака девојчица и жена има право на системску заштиту и подршку, као и на поштовање личног интегритета, телесне аутономије и слободе избора.

Око тих вредности никада нећемо правити компромис нити ћемо пристајати на маргинализацију једне изузетно важне борбе од значаја за више од 60% наше популације.

У првих седам недеља 2023. године извршено је чак осам фемицида


На протесту су истакнути следећи захтеви:

Формирање независног тела за борбу против фемицида
Квалификовање фемицида као посебног кривичног дела
Увођење јавно доступног регистра фемицида
Пооштравање услова за добијање оружја
Адекватну и квалитетну процену ризика приликом пријаве насиља

Прочитај још и…

Наш програм: Друштвени положај жена

Извор слика: Твитер / @metamorfoza_8, @polutanka и @CINSerbia