Нуклеарна енергија није зелена и не доприноси енергетском суверенитету

You are currently viewing Нуклеарна енергија није зелена и не доприноси енергетском суверенитету

Данас се навршава 37 година од нуклеарне катастрофе у Чернобиљу и уједно се обележава Међународни дан сећања на жртве радијационих несрећа и катастрофа.

У тренуцима када највиши државни званичници на сваком кораку промовишу нуклеарну енергију као “зелену алтернативу” и “један од најчистијих извора енергије”, ми желимо да упознамо јавност са својим ставом на ову тему и уједно да поручимо како је Чернобиљ опомена прошлости, садашњости и будућности.

Подржавамо демократски дијалог и најширу могућу јавну расправу на тему нуклеарне енергије, међутим, како је наш циљ постизање енергетског суверенитета сматрамо да изградња електране не сме бити опција која ће се разматрати. Избијањем рата на тлу Европе и инсистирањем “великих” на новој блоковској подели до изражаја долази чињеница да енергија добијена из тог извора не може допринети суверенитету у тренуцима геополитичких превирања.

Наука такође опомиње наглашавајући да ће протоком времена нуклеарне електране бити мање отпорније на последице које изазивају климатске промене, што је несумњиво огроман безбедносни ризик који се мора избећи по сваку цену. Поред тога, инсистирамо на томе да елита окупљена око Александра Вучића нема ни знања ни капацитета да се упусти у један тако озбиљан пројекат

Кључно и можда најважније, нуклеарна енергија није зелена и еколошки одржива па се самим тим не може сматратити ни “једним од најчистијих извора енергије”. Србија има огромне природне потенцијале који су од непроцењиве важности у транзицији према обновљивим изворима енергије.

Транзиција и уопште даљи развој државе требају да буду поштени за све, користећи искључиво демократске и еколошке принципе, тежећи према суштинском јачању енергетског суверенитета. Наглашавамо да се природни ресурси не смеју налазити у приватном власништву, као и да супростављење климатским променама започиње превенцијом кроз примену пракси које су се показале добрим на глобалном нивоу.

Прочитај декларацију Левице о еколошком патриотизму