Очувати и доследно спроводити Закон о родној равноправности

You are currently viewing Очувати и доследно спроводити Закон о родној равноправности

Левица пружа подршку Закону о родној равноправности, јер #НеСмеНазад!

У наставку преносимо текст Удружења грађанки “Фем плац” наслова Зашто нам је важан Закон о родној равноправности и позивамо вас да се придружите борби за његово очување и доследно спровођење.

Последњих месеци на удару је Закон о родној равноправности, који се погрешно тумачи и тражи његово „стављање ван снаге“. Ми, активисткиње и активисти за равноправност, женска и људска права, поручујемо да нам је овај закон важан, да се тиче свих грађана и грађанки Србије и да ћемо га одлучно бранити, као што смо се одлучно борили за његово усвајање.

У Закону о родној равноправности пише да смо сви равноправни. Он није неуставан, како се погрешно наводи, већ је управо у складу са Уставом, који забрањује дискриминацију на основу било ког личног својства, гарантује равноправност жена и мушкараца и прописује обавезу државе да развија политику једнаких могућности како би се остварила стварна, суштинска равноправност. Суштинска равноправност значи да имамо не само једнака права, већ и одговорности и једнаке могућности за уживање права у образовању, социјалној и здравственој заштити, на тржишту рада и у свим другим областима, да будемо равномерно заступљени и учествујемо у одлучивању о питањима која се свих нас тичу, као и да имамо једнаке користи од резултата рада.

У овом закону пише да је забрањено да нас неко узнемирава, понижава, прети, условљава, да нас сексуално уцењује или узнемирава, да врши насиље или да неједнако према нама поступа због трудноће, родитељства, усвојења. Пише да је држава дужна да обезбеди заштиту од насиља без обзира где се оно догађа. Овај закон није „насиље над породицом“, већ је гаранција да ће државни органи реаговати на насиље у породици, када до њега дође.

У овом закону пише да су нам једнако доступна радна места, да морамо бити једнако плаћени за рад једнаке вредности, да можемо равноправно да напредујемо у каријери, да жене не смеју да буду отпуштене с посла зато што су трудне или имају малу децу. Пише и да ће се вредновати неплаћени кућни рад, који свакодневно обављају скоро све жене у вези са бригом о деци, породици, кући, као и неплаћени рад мушкараца. Пише и да ће жене које нису запослене, а обављају неплаћене кућне послове, имати право на здравствено осигурање. Овај закон не „уништава породичне вредности“, већ обезбеђује равнотежу између породичног и пословног живота, али и доприноси унапређењу породичних односа заснованих на равноправности, поштовању и солидарности.

У овом закону пише да жене имају право да их ословљавају у женском роду, да буду то што јесу, докторке, инжењерке, професорке, министарке, исто као и фризерке, чистачице, куварице и васпитачице. Овај закон потврђује да су жене и мушкарци равноправни и једнако вредни.

Зато што желимо да живимо у друштву у коме жене и мушкарци, девојчице и дечаци имају једнаке могућности и услове да живе, раде, развијају се и напредују, зато што знамо да је такво друштво предуслов за економски развој и бољи живот, спремни смо да одлучно бранимо Закон о родној равноправности и да захтевамо његово доследно спровођење.