Одбити Европски план за Косово

  • Post category:Вести
You are currently viewing Одбити Европски план за Косово

Последњих недеља и поготово у претходних неколико дана српска јавност има прилику да сведочи недипломатским иступима, ултиматумима и уценама европских званичника, а све то како би се председник Српске напредне странке Александар Вучић присилио да у име Србије прихвати тзв. “Европски план” за Косово.

У том контексту посебно се издваја изјава Известитељке за Косово у Европском парламенту, Виоле фон Крамон, у којој она истиче да ће се страна која одбије план суочити са међународном изолацијом. Ништа мање неприхватљива није ни изјава Специјалног представника Европске Уније за дијалог између Београда и Приштине, Мирослава Лајчака, који је нагласио како две стране знају шта се од њих очекује.

Европски план никада није постао доступан јавности, али велики број детаља из самог плана јесте и познато је да ће његовим прихватањем Србија дефакто признати независност Косова. Званичници Европске Уније и САД требају да имају у виду како Вучић није Србија. Косовски Срби неће имати никакву корист од Вучићевог пристанка на спољне ултиматуме и уцене, као ни сама Србија јер ће Вучић прихватањем плана од стране међународне заједнице добити нови ветар у леђа за наставак урушавање медијских и грађанских слобода, независности правосуђа и обрачуна са неистомишљеницима.

Косово је за нас надидеолошка тема све док је сва моћ у држави сконцентрисана у рукама једне особе и њему лојалних кадрова који заједно чине овај аутократски режим или све док Европска Унија и САД не одустану од идеје да Србија по сваку цену треба да призна Косово у тренутним границама. То није поштено, коси се са здравим разумом и јасно је како тиме само једна страна добија.

Поред тога, план не узима у обзир ни политички тренутак у Београду и Приштини, односно полази од претпоставке да се читав универзум врти око уласка у “европску породицу народа” и њихових привилегија стечених на патњи људи у најсиромашнијим земљама.

Левица се јасно одређује према Европском плану и сматра, када се узму у обзир разлози које смо навели, приступ политичког запада у целости и њихов однос према нашој земљи, да је он у потпуности неприхватљив. Такође, наглашавамо да ниједан државник не би пристао на доношење одлука под оваквим условима, само уцењени појединци и они који су из најразличитијих разлога довољно очајни и имају погрешну представу о својој величини па желе опстанак на власти по сваку цену.