Одговор на допис Рио Тинта: Гарантујемо доследност све до коначне победе живота над профитом!

You are currently viewing Одговор на допис Рио Тинта: Гарантујемо доследност све до коначне победе живота над профитом!

Ради остваривања пуне транспарентности и информисања јавности у погледу нашег става на тему пројекта “Јадар”, Левица жели јавно да одговори мултинационалној компанији “Рио Тинто” на електронски допис који нам је достављен данас, 6. фебруара у 14 часова и 27 минута.

Као што смо и истакли у саопштењу од 25. јануара, нама нису прихватљиви компромиси нити профит сме да буде важнији од наших живота. Ово је борба у којој целокупна опозиција има дужност супростављања једном штетном пројекту, а пословање Рио Тинта је у искључивом интересу елите на власти, која своје позиције моћи одржава комбинујући насиље, корупцију и друге радње на пољу организованог криминала.

Наглашавамо како не постоји и да никада ни није постојала поновна заинтересованост јавности за пројекат “Јадар”, јер је на њега стављена тачка масовним протестима крајем 2021. и почетком 2022. године, већ искључиво супростављање интересима крупног капитала, очајничким покушајима оживљавања пројекта и компанији која иза себе има уништавање светог места Абориџина у Аустралији, наношење велике еколошке штете у Индонезији, грађански рат у Папуа Новој Гвинеји, сарадњу са Франковом Шпанијом и Хитлеровом Немачком, низ коруптивних и осталих афера.

Ми такође одбијамо екоманипулативан приступ из дописа и саопштења компаније током последњих недеља. Једино што Левицу интересује је заштита наше земље и наше природе од Рио Тинта, сличних компанија и загађивача. У том подухвату остајемо јасни и гарантујемо доследност све до коначне победе живота над профитом.

У наставку прилажемо садржај електронског дописа компаније “Рио Тинто”.