Одустати од намере да се приватизују услуге Поште Србије и ЕПС-а

You are currently viewing Одустати од намере да се приватизују услуге Поште Србије и ЕПС-а

Левица изражава забринутост због најава о трансформацији Поште Србије и ЕПС-а из јавног предузећа у акционарско друштво, што је несумњиво корак према делимичној или потпуној приватизацији ова два државна предузећа.

Поред тога, имамо дужност да упозоримо грађане од последица које ће уследити када наша електропривреда почне да послује у складу са тржишним принципима, где ће интереси прихода бити изнад интереса потрошача, односно свих нас. Цене енергената за потрошаче ће бележити раст у складу са глобалним трендовима, стопа енергетског сиромаштва се неће смањивати а могућност за приступ струји се додатно отежава.

Струја је заједно са водом и храном ресурс око којег ће се водити ратови у будућности и то су процене великог броја међународних стручњака и научника, као и ресурс од којег већ сада зависи национална сигурност. Треба имати у виду да су геополитичке околности непредвидљиве и да би сасвим природно било да сачувамо своје ресурсе и самим тим друштвени и национални интерес. Ми наравно препознајемо и да је кривац за неповољно стање у ова два предузећа кадрирање по партијској линији и лоша стручност партијских кадрова.

Власт треба моментално да одустане од намере да приватизује Пошту Србије и ЕПС, те да направи план реформи у корист професионалног управљања у јавном интересу, пошто овим приступом председник Српске напредне странке Александар Вучић по ко зна који пут ставља до знања да нема ни воље ни жеље да се бави радом за опште добро.