Осуђујемо покушај забране Еуропрајд шетње, држава да осигура поштовање Устава

You are currently viewing Осуђујемо покушај забране Еуропрајд шетње, држава да осигура поштовање Устава

Левица осуђује забрану планиране шетње у оквиру Еуропрајд недеље и изражава наду да ће Уставни суд поступати у складу са ранијим пресудама, које су потврдиле да је свака забрана мирне шетње супротна Уставу Републике Србије. У исто време позивамо и ресорног министра у техничком мандату Александра Вулина на одговорност, јер је одлука о забрани капитулација државе пред екстремизмом и претњама.

ЛГБТ+ заједница у Србији нема нека од основних права која би им гарантовала достојанствен, праведан и сигуран живот. То укључује склапање цивилног партнерства, недостатак квалитетног приступа здравственој нези за трансродне особе и одговарајућу реакцију представника власти на говор мржње у јавности. Немогућност склапања цивилног партнерства значи одсуство права на, између осталог, регулисање имовинских питања, посете партнера у болници и остваривање погодности из социјалног осигурања. Са друге стране, желимо да пошаљемо поруку и међународним представницима попут амбасадора САД Кристофера Хила, који својим агресивним иступима и понашањем наносе штету намери да одржавање шетње протекне у најбољем реду и такође свим ЛГБТ+ људима у Србији.

Ми подржавамо борбу за равноправност и зато позивамо политичке актере да покажу одговорност према свим својим грађанима и да се уздрже од позива на насиље и негирање Уставом гарантованог права на мирно окупљање, односно државу да омогући и осигура одржавање планиране шетње. Поштовање слободе окупљања је посебно важно за нас који смо опозиција актуелној власти. ЛГБТ+ људи постоје и никаква нетрпељивост неће покрити чињеницу да се ради о нашој браћи и сестрама, нашим пријатељима и познаницима, нашим суграђанима.