Петиција Левице против увођења Ковид пропусница

You are currently viewing Петиција Левице против увођења Ковид пропусница

Левица је покренула интернет петицију против увођења тзв. “Ковид пропусница”.


Захтев: Одустати од увођења Ковид пропусница

Петиција настаје као одговор на најаве Државног секретара у Министарству здравља, Мирсада Ђерлeка, који истиче како је готово извесно да ће бити уведене тзв. “Ковид пропуснице”, односно изјаве Председнице владе Републике Србије Ане Брнабић да се Србија припрема за евентуално увођење Ковид пропусница. Овакве и сличне најаве су интензивиране у последњим недељама и од стране неких других особа и зато је потребно да им се супроставимо на време. Ковид пропуснице нису у складу са уставним и законодавним оквиром Републике Србије тј. њихово увођење би повредило нека од основних људских права.

Конкретно:

  1. Заштитимо право на рад! Ковид пропуснице би дале могућност дискриминације приликом запошљавања и отпуштања радника под изговором да “радник није вакцинисан”, као и деградације на ниже позиције и слабије плаћена радна места (ово се на неким местима већ спроводи). У будућности Ковид пропуснице отварају могућност и већих злоупотреба, рецимо по угледу на Француску где ће Ковид пропуснице омогућити обуставу исплате зарада и отказе у државном сектору. На све то надовезује се чињеница да је од почетка Ковид-19 пандемије забележен озбиљан раст повреде права из радног односа и потом заштита “страних инвеститора” и домаћих предузетника у служби овог режима, а који су са друге стране ослобођени било какве контроле и поготово последица. На посебном удару би могли да се нађу независни домаћи мали произвођачи и предузетници.
  2. Заштитимо право на здравствену заштиту! Ковид пропуснице ће дати могућност да се евентуално ускрати здравствена нега на основу вакциналног статуса као што смо већ имали примере болница у Панчеву и Пожаревцу.

Поједине болнице уводе обавезну вакцинацију за хоспитализоване (Дневни лист “Данас”)

Линк до слике (Пожаревац)

  1. Заштитимо право на демократију! Увођење Ковид пропусница омогућиће успостављање још већег надзора над грађанима, сегрегацију на вакцинисане и невакцинисане и јачање државног репресивног апарата. Не треба заборавити да грађани немају поверења у представнике власти и Кризни штаб по питању пандемије, те да су од почетка приказивани “кориговани” дневни резултати у складу са потребама ове власти. Најзад и не мање битно, наравно да би Ковид пропуснице биле важеће само за обичне грађане, док би представници власти и њима блиски људи уживали све друштвене слободе и привилегије, као када су за време полицијског часа по крововима правили бакљаде (да не подсећам на бројна окупљања у организацији власти, непоштовање епидемиолошких мера од стране највиших државних званичника итд.).

Ковид пропуснице не смеју бити одговор на пандемију и број (не)вакцинисаних.

Потпишите и поделите петицију против увођења Ковид пропусница!