Питер Мертенс: Оно што се дешава у Авганистану је неуспех империјализма

You are currently viewing Питер Мертенс: Оно што се дешава у Авганистану је неуспех империјализма

Двадесет година западног уплитања и окупационе политике нису донеле ништа осим беде и рата авганистанском народу.

Када је председник Буш наредио својим трупама да нападну Авганистан 2001. године, одржали смо демонстрације на тргу у Антверпену. Упозоравали смо тада да ће инвазија на Авганистан само погоршати ситуацију, док су се традиционалне странке смејале и према овом питању односиле са презиром. Добро се сећам да је странка “Фламенски интерес” са друге стране трга организовала контрадемонстрације, на којима је Филип де Винтер, један од лидера ове странке, носио транспарент на коме је писало “Буш је у праву”.

“Фламенски интерес” – као и све друге странке – подржале су инвазију на Авганистан. 200.000 мртвих и неколико милијарди евра касније, последице су далеко страшније него што смо могли да замислимо тада. Буш и НАТО нису били у праву. Авганистанци су сиромашнији него пре инвазије на Авганистан, док је се “помоћ” свих ових година трошила на рат и у потпуности корумпирани режим, као уосталом и у Ираку, Либији и Сирији.

Све то је неуспех империјалистичке политике.

ТАЛИБАНИ СУ ОДРАСЛИ НА ОКУПАЦИОНОМ ТЛУ

У међувремену, више од половине Авганистанаца живи у крајњем сиромаштву, а седам од десет жена не зна да чита или пише. Они који су ипак некако успели да побегну из Авганистана, неумољиво су враћани назад од стране Теа Франкена и Семи Махдија, упркос апелима међународне заједнице. Талибани су поново на власти. Овог пута то није директна војна и финансијска подршка њихових господара из Вашингтона, као рецимо 80-их година 20. века, већ се сада ради о људима који су одрасли на окупационом тлу.

Њиховим поновним доласком на власт не постоји ни најмања стабилност, где су сада чак и најосновнија женска и људска права угрожена.

Свим срцем сам уз авганистанске жене, мушкарце, као и младе авганистанце, односно стара лица. Надам се да ће пронаћи начин да се упусте у нову борбу за еманципацију, као и да ћемо ми у Белгији имати довољно храбрости и снаге да их подржимо у тој борби, уместо да следимо геостратешке интересе рата и окупације.

Питер Мертенс

Радничка партија Белгије

Линк до изворног текста

Извор слике: УНИЦЕФ