Подршка штрајку упозорења запослених у КПБ “Др Лаза Лазаревић”

You are currently viewing Подршка штрајку упозорења запослених у КПБ “Др Лаза Лазаревић”

Левица подржава сутрашњи штрајк упозорења и потом све наредне кораке запослених у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, а који организују Основна организација Синдиката лекара и фармацеута Србије, Заједница синдиката Србије и Уједињени синдикат здравства Србије.

Основни захтев запослених је разрешење в.д. директорке проф. др Иване Сташевић Карличић и омогућавање адекватног збрињавања и лечења пацијената, њихово задовољство пруженим услугама и стварање здравијег радног окружења.

Са захтевима запослених и неделима проф. др Сташевић Карличић упознат је и Кабинет председнице владе у техничком мандату Ане Брнабић. Левица је имала увид у послати допис и у наставку ће вас упознати са стварним стањем у овој установи.

Током петогодишњег мандата в.д. директорке проф. др Сташевић Карличић дошло је до великог одлива лекара специјалиста, доктора и магистара медицинских наука и медицинских техничара због лоше пословне климе, коју је управо она креирала, у виду нарушених међуљудских и професионалних односа, сталних премештања запослених, онемогућавања обављања амбулантних прегледа појединим лекарима, вређања и поделе запослених на „нелечене психозе“, „ружне“, „глупаве“ и „дебеле свиње“, маргинализације значаја стечених звања премештањем на мање вредне позиције „по казни“ итд.

Поред тога, жртве једног непрофесионалног и лошег односа су и пацијенти, где као главне негативне примере издвајамо лоше грејање у зимском периоду, изгладњавање пацијената и занемаривање њихове хигијене. Такође, на одељењима Клинике за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“, због нерационалне употребе антибиотика, честе су појаве болничких инфекција изазваних бактеријом Clostridium difficile, која додатно повећава морбидитет и трошкове лечења. На све то имамо имамо и примере наплаћивања услуга које су у смислу закона бесплатне.

Ништа мање важно није ни то што је проф. др Сташевић Карличић 2020. године затворила Амбулантно и клиничко одељење за адолесценте узраста од 14 до 18 година, без икаквог званичног одобрења Министарства здравља. То одељење је било јединствено у Републици Србији и служило је за збрињавање адолесцената из целе земље, па је као такво веома значајно у нашем здравственом систему.

Али то није све и јавност треба да буде упозната са чињеницом да проф. др Сташевић Карличић на СОС телефонској линији за суициде, националној линији за психосоцијалну подршку, линији „Како си“ и линији за труднице држи медицинске сестре и техничаре који нису прошли званичну едукацију и немају сертификат за рад на тим линијама. Оно што вреди истаћи јесте да в.д. директорка обмањује јавност како на тим линијама заправо раде едуковани стручњаци, психијатри и психолози.

Левица је у складу са својим програмским ставовима згрожена оваквим стањем у Клиници за психијатријске болести „Др Лаза Лазаревић“ и зато вас позива да подржите штрајк упозорења, који је заказан за 21. септембар у 14 часова у Вишеградској 26 у Београду, као и све наредне кораке запослених који ће допринети променама у овој институцији од јавног значаја.

Подсећамо вас да смо раније ове године у сарадњи са Уједињеним синдикатом здравства Србије усвојили Декларацију о унапређењу положаја и заштити достојанства радника у здравству, док смо још приликом оснивања покрета донели програмске декларације о менталном здрављу и борби за достојанствен рад.