Подржавамо идеју да се потпуно ограничи пушење у затвореним просторима

You are currently viewing Подржавамо идеју да се потпуно ограничи пушење у затвореним просторима

Левица пружа подршку идеји која се односи на потпуно ограничење пушења у затвореним просторима, узимајући у обзир медицинска сазнања и податке о секундарном утицају дуванског дима (пасивно пушење) који штети свим непушачима у околини, укључујући малу децу, особе са респираторним болестима и труднице, као и распрострањеност рака плућа и других малигних стања повезаних са пушењем.

У исто време изражавамо и забринутост због изјаве министарке здравља др Данице Грујичић, која је у свом јавном наступу на ову тему, истакла како се Министарство финансија из економских разлога противи ограничењу пушења у затвореним просторима.

Такав став министарства Синише Малог је потпуно неприхватљив и неодговоран према здрављу грађана и јавном интересу.

Питање ограничења пушења у затвореним просторима се не сме водити тренутним већ дугорочним економским интересима, односно здравије животне навике становништва како време пролази допринеће мањим трошковима и оптерећености здравственог система и државе.

Процењује се да нешто преко 40% грађана у Србији спада у сталне или повремене пушаче, што нас глобално сврстава на алармантно треће место и убедљиво прво када говоримо о европи.

Као последицу активног, повременог или пасивног пушења имамо податак да просечно у Србији умре по једна особа од рака плућа на свака два сата, док ове нездраве навике често имају и пресудан значај за појаву стања попут неплодности, бројних аутоимуних болести и остеопорозе.

Стога је наш здравствени програм и више него јасан по овом питању – ограничење пушења у затвореним просторима би била добра почетна основа и верујемо у потребу за сличним приступом када се говори о ближој околини дечјих игралишта, паркова, школа и здравствених установа.

Здравље треба да буде изнад профита.