Подржавамо иницијативу ПроГлас

  • Post category:Вести
You are currently viewing Подржавамо иницијативу ПроГлас

Текст иницијативе академске заједнице, јавних личности и грађана “ПроГлас” подржавамо, позивамо вас да га потпишете и у наставку његов садржај преносимо у целости.


Драге грађанке, драги грађани,

Србија је постала земља понижених и приватизованих институција, у сенци криминала спрегнутог са структурама власти и уз корупцију која постаје стил живота. Живимо године демографских пораза и неслућеног економског раслојавања. Опет смо пред ћорсокаком изолације.

Наше је недвосмислено уверење да време у коме живимо захтева од свих одговорних и забринутих грађана суочавање с тренутком, доношење јасних одлука и спремност не само за сведочење о потребним заокретима већ и за учешће у њима. Стварност нас је приморала да се запитамо: какви смо то људи ако склањајући поглед ћутке сведочимо експлозији криминала, неправде и насиља?

Покретачи овог обраћања су људи са именом и презименом, са својим животима, породицама и занимањима. Нико од нас нема намеру да се бори за било какве позиције и функције, нити да се упушта у игре власти и моћи – осећамо се позваним онолико колико би сваки грађанин данас требало да се осећа позваним. На свакоме човеку, оправдано забринутом за сопствену судбину, судбину своје земље, своје деце, породице и пријатеља јесте да нађе место у широкој скали супротстављања овом суноврату. Од бившег апстинента, а будућег гласача, преко контролора изборних и предизборних махинација до учесника протеста, од онога који убеђује и шири истину и охрабрење до оног који предлаже решења и нуди правце за излаз Србије са ове странпутице, за сваког има места и свако има своју улогу. Наша је намера да подстакнемо процес у коме ћемо се сви, у свом пуном капацитету, ангажовати на промени која је овој земљи нужна.

Али није само промена неподношљиве друштвене збиље наш задатак. На нама је да градимо Србију у којој ће бити немогуће да нам се таква збиља понови. Зато је неопходно обновити демократски поредак, правне и политичке институције, дух слободне и критичке расправе у којој ће људи учествовати без страха од последица. Србији није потребна нова класа привилегованих политичких олигарха који ће стајати изнад закона, већ једнаке шансе за све и солидарност без које се не може проћи кроз времена кризе. Србији није потребан култ личности, већ слободни грађани који сами уређују односе у својој земљи. Наша заједничка воља да успемо у том подухвату мора постати залог за сваку будућу, срећнију и нормалнију Србију. Останемо ли неми сада и допустимо ли да нас испишу из цивилизацијског круга коме припадамо, бићемо одговорни за то што нисмо учинили довољно да то зауставимо.

Зато позивамо све оне који се у својим животима срећу с разним лицима једне те исте неправде и бахатости да превазиђемо сопствене страхове и неповерења и да се удружимо у борби за другачију Србију.

Србија је наша земља и зато је ово заједничка борба у којој треба да докажемо какви смо и колико нас је. Та борба је заснована на лекцијама прошлости, јасном увиду у садашњост и, што је кључно, посвећена будућности Србије.

Иницијативу “ПроГлас” можете потписати на интернет страници proglas.co.rs.