Породилиште, а не кланица: Стоп акушерском насиљу!

You are currently viewing Породилиште, а не кланица: Стоп акушерском насиљу!

Левица подржава захтеве изнете на данас одржаном протесту у организацији више женских удружења из Београда, где је се тражила правда у трагичном случају Марице Михајловић из Сремске Митровице, али и низ системских промена како би се коначно зауставило акушерско насиље.

Министарство здравља и Лекарска комора Србије имају дужност да у што краћем року истраже све појединости у случају акушерског насиља над Михајловић и смрти њене новорођене бебе, као и да спроведу надзор стручног рада у Србији узимајући у обзир већ објављена истраживања о акушерском насиљу и сведочанства жена у медијима.

Министарство здравља такође треба да дефинише протокол који ће информисати жене о могућим интервенцијама током порођаја, законом загарантованим правима и коме да се обрате у случају њиховог кршења.

Обавеза Заштитника грађана је утврђивање постојања кршења права породиља и њихово излагање насиљу у здравственим установама, и то у разумном временском интервалу. Уз то, држава би морала да осигура обавезну едукацију запослених у здравственим установама о безбедном и достојанственом порођају пратећи препоруке Светске здравствене организације.

Труднице и породиље заслужују највећи степен друштвене бриге, емпатије и осећаја пуне сигурности.