Постављање Јелене Милић за амбасадорку Србије у Хрватској је скандалозно и недопустиво

You are currently viewing Постављање Јелене Милић за амбасадорку Србије у Хрватској је скандалозно и недопустиво

Левица је принуђена да реагује саопштењем на информацију о постављању Јелене Милић за амбасадорку Србије у Хрватској.

Милић је пуних 14 година преко Центра за евроатлантске студије (ЦЕС) заговарала интересе НАТО пакта и то је само по себи у реду – цивилни сектор има право да се бави различитим темама, без обзира да ли се то нама свиђа или не. Проблем је што у том случају Милић и особе сличне њој немају никакав кредибилитет за представљање интереса Србије у међународним оквирима.

Ми се залажемо за заокрет у дипломатији и то првенствено значи да нас у суседним и НАТО земљама неће представљати особе које немају квалификације и/или кредибилитет за заступање интереса Србије у Европи и свету, да нас у Русији и другим земљама некадашњег Совјетског савеза које нису део НАТО пакта неће представљати русофили, да једина квалификација за место амбасадора у Кини неће бити мржња према западу итд.

Код именовања амбасадора до изражаја треба да дође суштински интерес Србије и њених грађана, јачање дипломатске позиције у међународним оквирима и поготово успостављање принципа деполитизације – дипломатија не сме бити заснована на приватним и партијским интересима.

Управо је постављање Милић за амбасадорку у Хрватској приватни и партијски интерес Александра Вучића и Српске напредне странке (СНС), јер дотична нема никакве професионалне и моралне квалификације за представљање интереса Србије у било којој земљи, а поготово не у Хрватској.