Роми су важан део наше историје

  • Post category:Вести
You are currently viewing Роми су важан део наше историје

На Међународни дан Рома подсећамо да смо 12. марта ове године предложили решења за проблеме ромске популације, а након изјаве градоначелника Београда Александра Шапића, у којој је потенцирао укорењене друштвене предрасуде према лицима из заједнице.

Данас су медијски и општински портали пуни неискрених честитки и указивања на тежак положај Рома у друштву, међутим, доносиоци одлука ништа неће урадити да се то промени. Важно је да прихватимо чињеницу да Роми нису само број или статистика за дневно-политичке сврхе. То су системски дискриминисани људи са стварним проблемима, потребама и сновима. Поред тога, истичемо и да је предуслов сваке будуће промене крајња деполитизација Националног савета ромске националне мањине и ромских удружења.

Левица поштује допринос Рома националној култури и заједничку историјску жртву ромског и српског народа у борби за слободу. Ми Србију видимо као високо инклузивну земљу у којој ће Роми и све друге мањинске заједнице уживати једнака права и достојанство. За нас такав приступ никада неће имати алтернативу.