Случај “Јовањица”: Државна плантажа марихуане

You are currently viewing Случај “Јовањица”: Државна плантажа марихуане

Скоро две године од хапшења већинског власника Јовањице Предрага Колувије кључно питање које се поставља је зашто тужилаштво не истражује врх државе и МУП.

Одговор се вероватно крије у чињеници да у Србији не постоји независно правосуђе, односно да Србије није правна држава и да је Јовањица представљала грешком откривену државну плантажу марихуане. Цео случај подсећа отприлике на оно што смо имали прилике да видимо у серији Наркос. Само што Колувија није Ескобар нити представник нарко картела из Гвадалахаре јер се на тим позицијама налазе они које тужилаштво не сме да истражи.

За оне који нису успели да испрате целу хронологију догађаја или су услед превише информација заборавили важне чињенице из писања истраживачких и независних медија од самог зачетка афере, подсећамо да је Колувија ухапшен са фалсификованом службеном полицијском исправом, а да је на пољопривредном добру у близини Старе Пазове откривена илегална лабараторија за производњу марихуане у вештачким условима. Том приликом је заплењено 694,4 килограма осушене марихуане, 65.581 стабљика ове опојне дроге у сировом стању укупне тежине 3.954 килограма и по пиштољ и револвер. У наставку прилажемо најзначајнија писања на тему Јовањице, Колувије и повезаних лица.

Питање шта ће бити даље се уопште не поставља. Од 18 ухапшених њих 15 је пуштено да се брани са слободе. Случај се одуговлачи и изнова затрпава различитим подметањима из врха власти. На страну што је политичка позиција Левице да канабис треба легализовати за ограничени и контролисани узгој и медицинске потребе, овде се ради о плантажи марихуане која је имала подршку од стране државних безбедносних структура и људи повезаних са државним врхом, као и о неразјашњеним околностима које су довеле до тога да Колувија има фалсификовану службену полицијску исправу.

Скептични смо према могућности да ће Јовањица добити свој истински судски епилог све док се на власти налази Александар Вучић као и њему блиски људи, пре свега због немогућности да се испита улога његовог брата Андреја у овој афери тј. његови приватни контакти са Колувијом, али и посредни и непосредни контакти са ресорним министром Александром Вулином, бившим директором Канцеларије за Косово и Метохију Марком Ђурићем и другим високопозиционираним функционерима власти и МУП-а.

Случај “Јовањица” је још једна афера која је на површину избацила све слабости Вучићевог корумпираног и високо криминализованог система у служби привилеговане мањине. Привилегована мањина – олигархија већ деценијама уназад вуче све конце у нашој земљи и Левица је одлучна у намери да им се супростави и најзад ослободи Србију.

Извор слике: МУП