Случај “Савамала”: Пет година од када је правна држава запала у кому

You are currently viewing Случај “Савамала”: Пет година од када је правна држава запала у кому

Данас се обележава пет година од рушења у Савамали за које готово да нико није одговарао и не зна се по чијем је налогу спроведено.

У изборној ноћи између 24. и 25. априла 2016. године јавности непозната лица са фантомкама заустављала су пролазнике и онемогућавали им даље кретање, док су багери редом рушили приватне објекте у Херцеговачкој улици на простору данашњег Београда на води. Чувари приватних објеката били су везивани од стране лица са фантомкама. Један од чувара и непосредни сведок дешавања Слободан Танасковић је умро од стреса месец дана након догађаја. Полиција се није одазивала на позиве забринутих грађана.

Марија Мали о пословима бившег супруга: офшор, скривена имовина, Савамала (КРИК, 13.2.2017. године)
Извештај о Савамали: полиција није открила ко је рушио (КРИК, 2.10.2017. године)

За цео догађај је одговарао само шеф дежурне службе београдске полиције Горан Стаменковић и то са пет месеци условно због нереаговања. Н1 је касније пренео да је се Стаменковић нагодио са тадашњим министром правде Николом Селаковићем да призна кривицу, а да ће му врх државе потом изаћи у сусрет и легализовати зграду у београдском насељу Миријево.

КОМПЛЕТНИ ИДИОТИ

Тадашњи Председник владе Александар Вучић је као главне кривце за рушење у Херцеговачкој означио врх београдске власти, у којем су се у том тренутку налазили данашњи заменик градоначелника Београда Горан Весић и министар финансија Синиша Мали. На месту министра полиције у том тренутку налазио је се данас министар одбране Небојша Стефановић. Вучић је у једној од изјава у првој половини маја 2016. године организаторе рушења ословио са “комплетним идиотима“. Пет година касније комплетни идиоти, како их је ословио Вучић, и даље заузимају високе друштвено-политичке позиције, а у међувремену су СНС кадрови попут Весића, Малог и Стефановића били умешани и у многобројне друге афере.

Држава сигуран сам да не стоји, а ако стоји неко тај је комплетан идиот и тај треба да одговара

Александар Вучић, 11. маја 2016. године (КРИК).
Вучић: Градска власт иза рушења у Савамали (КРИК, 8.6.2016. године)

САВАМАЛА ЈЕ ГУРНУЛА СРБИЈУ У КОМУ

Предуслов за откривање и привођење правди починиоца овог дела је промена власти на градском и републичком нивоу. И више је него јасно да иза рушења у Херцеговачкој стоји Српска напредна странка (СНС), што у пракси значи да афера неће бити решена све док се на најзначајнијим позицијама у држави налази интересна свита окупљена око Вучића. Из ове перспективе можемо закључити да је Савамала гурнула Србију у кому. Решење је у развлашћивању политичке елите и коначном успостављању правне државе.

Извор слике: Н1