Случај “Телеком”: Дебирократизација је одговор на приватне интересе

You are currently viewing Случај “Телеком”: Дебирократизација је одговор на приватне интересе

Куповина телевизијских права за преносе Премијер лиге Енглеске у укупној вредности од 600 милиона евра за шест сезона (100 милиона евра по сезони) представља наставак коришћења Телекома за приватне интересе Александра Вучића и Српске напредне странке (СНС).

Ово нас враћа у 2018. годину када смо имали школски пример “прања новца”. Тада је Телеком купио Коперникус групу за 190 милиона евра, да би месец дана касније бивши власник Коперникус групе Срђан Миловановић издвојио 180 милиона евра за ТВ Б92 и ТВ Прва. Уређивачка политика се потом у потпуности мења у корист власти.

Уколико 600 милиона евра преведемо у конкретне бројке, то значи да ће Телеком са државним новцем плаћати 236.175 евра по утакмици, и то под условом да током тих шест сезона преносе баш сваку утакмицу (2.280 утакмица).

Телеком је овом “инвестицијом” претплатио права на преносе Премијер лиге и до неколико пута у односу на најбогатије европске земље, односно иста права Аустрију, Немачку и Швајцарску коштају 25 милиона евра по сезони.

То се дешава у земљи која својим грађанима не пружа ни основне социјалне услуге.

Новац који је уложен у ова права могао је и морао је бити опредељен за потребе здравственог система, просвете, стамбену политику, културу, стварање инклузивних средина итд.

Зато нам не треба тзв. “реваншизам” већ дебирократизација. Наравно да над људима који су узурпирали нашу државу мора бити спроведен низ поступака пред будућим независним правосудним органима: испитивање порекла имовине и капитала, лустрација и одузимање диплома ако се докаже плагијат уз принцип одговорности према доказима. То је правда и њен значај не треба умањивати са алтернативним изразима попут реваншизма.

Ако се неким чудом и спроведе реваншизам према замисли појединих политичара из опозиције, он ће омогућити искључиво да неки други раде исто што и СНС данас. Стога се Левица залаже за дебирократизацију државног сектора и стављање јавног интереса и развој демократских процеса у први план.

Да је дебирократизација спроведена 5. октобра 2000. године и да се није напустио принцип социјално одговорне државе, Телеком се не би расипао са државним новцем и СНС никада не би имао прилику да дође на власт, нити да се на њој одржава кроз гушење сваке критичке мисли.

Дебирократизација је одговор практично на сваки проблем који Србија има данас.

Извор слике: mts.rs