Србија 2050: Визија будућности, правде и живота

You are currently viewing Србија 2050: Визија будућности, правде и живота

У мају 2012. године Српска напредна странка је дошла на власт водећи се оправданим незадовољством грађана после тешких 12 година, у којима су изневерена сва очекивања и све наде петооктобарских промена. Томислав Николић је добио председничке изборе, а Александар Вучић постаје први потпредседник у Влади Ивице Дачића и већ 2014. године на новим изборима постаје Председник Владе Републике Србије.

Овај двојац је својим наступима и причама о модерној и снажној економији, борби против криминала и корупције и очувању Косова и Метохије успео да привуче велики број добронамерних људи. Такође, Вучић свој вртоглави успон дугује хапшењу Мирослава Мишковића, а које га је у домаћој јавности представило као неприкосновеног заштитника правде и јавног интереса. Мишковић је ослобођен оптужби у фебруару 2022. године, док је након месец дана одлуком Вашингтонске арбитраже пресуђено да Србија дугује 30 милиона евра на име одштете породици Мишковић.

11 година касније поново оправдано расте незадовољство грађана и став да је предуслов бољитка потпуно развлашћивање Вучића и његове елите.

Вучић је имао прилику да покрене Србију и промени ствари на боље. Уместо тога постали смо земља изражених економских неједнакости, заробљених медија, отетих институција, урушених радних права, растуће корупције и приватног интереса. Власт се на позицијама моћи одржава помоћу неговања културе насиља, хулиганских и других екстремистичких група. Повезаност Вучића и његове елите са подземљем је системско, а тајкуни чине незаобилазан фактор приликом доношења најважнијих економских одлука.

Захваљујући Вучићевој косовској политици и нетранспарентности у дијалогу са Приштином, наша земља никада није полагала мање права на Косово и Метохију. У последњих 10 година потписани су Бриселски споразум (2013) и Споразум у Вашингтону (2020), те је прихваћено спровођење Европског плана за Косово (2023) којим се до краја заокружује државност косовских Албанаца а Србија из целог процеса добија искључиво Заједницу српских општина на независном Косову.

Србија 2050 је визија како наша земља може изгледати 2050. године. То је, пре свега, идеја будућности, правде и уверења да живот треба да буде изнад профита!

Економија која ради за све
Прехрамбени и енергетски суверенитет
Немилосрдна борба против криминала и корупције
Еколошка правда
Квалитетан и свима доступан здравствени систем
Држава социјалног благостања
Нулта толеранција према сваком облику насиља над децом и женама
Млади остају у својој земљи
Безбедне и сигурне школе, улице и други јавни простори; Друштво међусобног поверења и солидарности
Добробит животиња

КОСОВО И МЕТОХИЈА

Уверени смо да ће међународна заједница пре или касније прихватити реалност. Ово питање, питање Косова и Метохије, може се решити искључиво компромисом две стране.

Левица се залаже за решавање отворених питања, реинтеграцију четири општине северног дела Косова у уставно-правни поредак наше земље и међусобно признање. Косовски Срби имају право на самоопредељење по истом принципу као и косовски Албанци.

СПОЉНА ПОЛИТИКА

Од првог дана након промене власти успоставити нови приступ дипломатији. Градити боље и равноправније односе са свима, уз стављање нагласка на државе које су приближне нама по величини и оне мање развијене. На међународном плану промовисати вредности мира, сарадње и правде. Спољна политика треба да буде паметна, дугорочна и прилагодљива, а интереси Србије на првом месту.