Србија устаје против насиља

  • Post category:Вести
You are currently viewing Србија устаје против насиља

Левица позива на скуп пијетета “Србија против насиља”, који ће се одржати сутра, 8. маја на платоу испред Народне скупштине Републике Србије (НСРС) са почетком у 18 часова.

Основни захтев скупа је заустављање промоције насиља у јавном простору, кроз смене Савета Регулаторног тела за електронске медије (РЕМ) и руководства Радио-телевизије Србије (РТС) због емитовања програма који афирмишу насиље, криминал и агресију, укидање ријалити програма и сличног садржаја на телевизијама са националном фреквенцијом, одузимање националне фреквенције Пинку и Хепију и забрана штампаних медија који својим радом у континуитету крше Кодекс новинара Србије.

Такође се захтева институционална одговорност, односно смене првог човека Безбедносно информативне агенције (БИА) Александра Вулина, министра унутрашњих послова Братислава Гашића, министра задуженог за образовање Бранка Ружића, као и заказивање а потом и у најкраћем могућем року одржавање посебне седнице НСРС на којој ће се разматрати одговорност Владе Републике Србије за недавне догађаје и целокупна безбедносна ситуација у земљи.

Са друге стране, осуђујемо саопштења локалних одбора Српске напредне странке (СНС) и њихових функционера, те их оцењујемо као недопустива, хушкачки оријентисана и испуњена неодговорношћу у овим тешким тренуцима, поготово за ближње страдалих у две велике трагедије.

Дођите да заједно одамо почаст жртвама и захтевамо одговорност како би школе и јавни простори најзад постали безбедна места за све.