Светски дан уметности: Креативност, инклузија и сарадња

  • Post category:Вести
You are currently viewing Светски дан уметности: Креативност, инклузија и сарадња

На 17. Генералној скупштини Међународне уметничке асоцијације (МУА) 2011. у Гвадалахари поднет је предлог да се 15. април прогласи за Светски дан уметности, који је затим једногласно прихваћен и обележава од 2012. године. Овај датум је изабран у част рођења Леонарда да Винчија, симбола мира, слободе изражавања, толеранције и мултикултурализма.

То су уједно и вредности којима Левица придаје посебан значај. У нашем програму за културу и повезаним областима (нпр. Нови модел економије) залажемо се за задовољавање личних културних потреба, доступност културног садржаја, више културе на телевизијама са националном фреквенцијом, решавање статуса слободних уметника, подстицање међусекторске сарадње, инклузију, заштиту националне културне баштине, очување и промоцију ћирилице, као и усвајање посебног Закона о креативним индустријама.

Уметност поспешује љубав према креативности и учењу, јача емоционалну интелигенцију, подстиче сарадњу и разумевање, помаже да свет упознамо на најразличитије начине и доприноси стварању бољих и сигурнијих заједница за све.