Вучићев игроказ уцењеног очајника

You are currently viewing Вучићев игроказ уцењеног очајника

Председник Српске напредне странке Александар Вучић је још једном на примерима Еуропрајда и Косова показао да игра по нотама уцењеног очајника.

Најпре је у суботу на конференцији за медије саопштио да се планирани Еуропрајд неће одржати јер држава испред себе има многобројне изазове (Косово, енергетика…), да бисмо свега неколико сати касније од стране Високог представника Европске Уније Жозепа Бореља сазнали како је Вучић у договору са Куртијем признао косовске документе.

На косовским документима јасно пише да се издају од стране “Републике Косово” па то дефакто значи да је Вучић у име свих нас признао независност Косова. С тим у вези, да би маскирао још један косовски дебакл и испунио обећање дато пре доласка на власт, Вучић је уз помоћ екстремнијих друштвених елемената покушао да ускрати и суспендује људска и Уставом загарантована права изјавом о Еуропрајду. Уместо тога доживео је двоструки неуспех.

Левица поручује да људска права под било каквим околностима не смеју бити ускраћена и суспендована, а још мање и искоришћена за ублажавање штете настале новим косовским и дипломатским дебаклом. Еуропрајд ће се свакако одржати, и без обзира на поједине заслужене критике према организаторима, сматрамо како то не сме бити изговор за недостатак солидарности са ЛГБТ+ популацијом. Стога вас позивамо да својим присуством на шетњи 17. септембра подржите заједницу у борби за друштвену једнакост.

Што се тиче Косова, чим се формира нова Влада Републике Србије упознаћемо је са нашим предлогом, пошто је недопустиво да се ствари крећу у правцу потпуног губитка дела територије и да сваким новим договором Србија буде још више на губитку. Левица се залаже за реинтеграцију Севера Косова у уставно-правни поредак Републике Србије и ништа мање од тога не сме да буде прихватљиво.

Извор слике: Танјуг/АП/Дарко Војиновић