Захтевамо мораторијум на извоз наоружања и војне опреме у Израел

You are currently viewing Захтевамо мораторијум на извоз наоружања и војне опреме у Израел

Годишњи извештај о реализацији послова извоза, увоза, пружања брокерских услуга и техничке помоћи у области наоружања и војне опреме (НВО) за 2021. годину, који је објављен у Службеном гласнику 20. априла 2023. године, показује да је министарство издало укупно 15 дозвола за извоз НВО у Израел.

Конкретније, у Израел је током 2021. године одобрен извоз бомби, торпеда, ракета, пројектила и сличних експлозивних направа, муниције и упаљача за муницију и оружја глатке цеви.

14. јула прошле године обустављен је извоз НВО на 30 дана, али смо већ крајем септембра на Сајму наоружања и војне опреме „Партнер 2023“ чули помоћника министра одбране за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића како држава очекује да вредност издатих дозвола за извоз НВО до краја 2023. године буде 25 одсто већа у односу на годину пре.

Израел је за претходних 114 дана трансформисао Газу из највећег затвора у највеће гробље на отвореном, притом спроводећи злочине који се у међународном праву од 1948. године усвајањем посебне конвенције Уједињених нација (УН) по свих пет тачака дефинишу као геноцид.

Левица захтева од Владе Републике Србије у техничком мандату усвајање одлуке о мораторијуму на извоз НВО у Израел, и то у најкраћем могућем року и на неодређено, односно све док трају ратна дејства Израела на подручју Газе и најмање две године након потписивања примирја између две стране.

Иако је председник државе Александар Вучић у својим јавним иступима више пута истицао одушевљење међународним војним сукобима, извозом НВО и приходима од таквих послова, наш вредносни став је да наменска индустрија генерално не сме пословати по тржишним принципима већ се треба усресредити на развој начела самодовољности и задовољавање сопствених потреба.

Истовремено, подсећамо да је Република Србија правна наследница СФРЈ која је 21. јуна 1950. године ратификовала Конвенцију УН о спречавању и кажњавању злочина геноцида, као и да је извоз НВО у Израел директно супростављен најмање пет законских критеријума за издавање извозних дозвола.

Одбијање нашег захтева наставиће да угрожава националне спољнополитичке и безбедносне интересе, узимајући у обзир и чињеницу да је палестински народ традиционалан пријатељ и велики савезник Србије у међународним оквирима.

Наглашавамо своју искрену жал због сваке цивилне жртве од 7. октобра 2023. године у Израелу и Палестини, верујући да терористички напад Хамаса не сме бити ни повод ни изговор за највећи ратни злочин од завршетка Другог светског рата.